Iarna este vazuta ca un fel de Bau-Bau, dar nu de catre copii, ci de mame. Cand e prea frig sau ninge, multe mamici prefera sa-si tina copiii in casa, la caldurica. Exista anumite temeri, frici, mituri despre joaca in zapada. Cele mai multe dintre acestea sunt total nefondate, vom argumenta de ce.

1. Joaca in zapada – copilul poate face otita din cauza vantului

Total fals. Otita apare cel mai des in cadrul racelilor comune, fiind o inflamatie a urechii. Afectiunea nu poate fi provocata de vremea rea, de vant sau de popularul „curent”. Pentru linistea voastra sufleteasca puneti-i copilului caciula si lasati-l sa se bucure de zapada.

2. Joaca in zapada – copilul raceste de la frig

Raceala este provocata de un virus, fiind o boala infectioasa, nicidecum de frig. Un copil poate raci mult mai usor daca este expus intr-un spatiu aglomerat, inchis, cum ar fi mall-urile, supermaket-urile, gradinitele, scolile, unde exista probabilitatea mai mare de a contacta virusi decat intr-un parc cand e rece afara.

Imbracati copilul corespunzator vremii de afara si lasati-l sa se bucure de aerul curat. Plimbarea are nenumarate beneficii asupra sanatatii celui mic.

3. Joaca in zapada – copilul nu trebuie sa manance zapada

Ca si in cazul racelii, rosul in gat este cauzat de o bacterie sau un virus. Daca cel mic gusta zapada, nu va raci de la asta. Ce este totusi adevarat din acest mit? Lichidele foarte reci sunt mai periculoase decat cele inghetate. In cazul consumului lor, se produce vasoconstrictie locala ce determina o raspuns intarziat din partea sistemului imunitar. Astfel se face ca se formeaza portita prin care virusul poate intra in organism.

Mare atentie, am spus lichide reci. Sunt specialisti care afirma ca inghetata topita ar fi mai periculoasa decat cea in forma solida pentru ca lichidul este inghitit mai repede si mai usor, iar mucoasa gatului nu are timp sa se adapteze la temperatura scazuta.

Asadar, sa nu facem o tragedie daca micutul gusta zapada, insa nu trebuie sa cadem in extrema cealalta si sa-l incurajam sa serveasca zapada in loc de apa.

4. Joaca in zapada – copilul nu trebuie sa iasa din casa fara caciula si fular

Multe mamici au obiceiul de a scoate copiii afara infofoliti, cu caciula pe cap si fularul la gura. De ce nu este bine sa le punem fularul la gura celor mici?

Mai periculos decat aerul rece pe care il inspira cei mici este condensul care se formeaza in momentul in care gurita le este acoperita de material. Tocmai aceasta umezeala mentine mediul favorabil pentru instalarea unui virus.

Asadar, mamicilor, lasati copiii sa se bucure de aerul curat si de zapada. Bineinteles ca trebuie sa existe o masura, ca in toate. Atata timp cat imbracati copilul corespunzator si nu il expuneti ore in sir in ger, nu aveti motive de ingrijorare.

Citeste si:

RACEALA SAU CEVA MAI GRAV? LA CE SIMPTOME TREBUIE SA FII ATENT SI CAND TREBUIE SA DUCI COPILUL LA DOCTOR | DEMAMICI.RO

IRITATIA DE SCUTEC – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT | DEMAMICI.RO

AUTISMUL VIRTUAL, BOALA COPIILOR UITATI LA TELEVIZOR! CAT DE PERICULOASE SUNT DEVICE-URILE PENTRU COPIII SUB 2 ANI! VIDEO

BEBELUSUL MEU S-A NASCUT CU PICIOARELE STRAMBE! CE E DE FACUT?

Share

Articole recente

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

46 de minute

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână