Enterocolita la bebelusi. Cauze, simptome si tratament | Demamici.ro

Enterocolita la bebelusi este una dintre cele mai comune boli. Ea se manifesta atat la sugari, dar si la copii mici si intensitatea simptomelor poate varia de la un copil la altul.

Din acest motiv, unii bebelusi sunt tratati de enterocolita acasa, de catre parinti, iar altii sunt nevoiti sa fie supravegheati la spital, de catre un medic.

Enterocolita la bebelusi. De ce apare?

Enterocolita este declansata de anumite virusuri. Copilul poate face enterocolita de mai multe ori pe an. In unele cazuri, chiar si o intoxicatie alimentara poate provoca aparitia enterocolitei.

Este important de tinut minte ca, oricat de mult v-ati proteja copilul, aceste virusuri se raspandesc foarte usor, de la o persoana la alta. Atunci cand copilul este foarte mic, sistemul imunitar nu este inca foarte bine dezvoltat, iar acest lucru il face mai vulnerabil.

Primele simptome

Enterocolita la bebelusi sau la copii mici va declansa un episod sever de diaree si/sau voma. De multe ori, acestea vor duce la deshidratare. Durerile de burtica vor fi si ele prezente. In general, un episod de enterocolita poate dura intre 5-7 zile, insa recuperarea completa are loc abia la 2 saptamani de la data instalarii.

Enterocolita virala debuteaza cu diaree sau voma. Scaunele copilului pot avea o culoare verzuie, sau maronie. Voma dispare imediat, insa diaree poate dura o saptamana sau chiar mai mult.

Enterocolita bacteriana poate fi insotita de o febra mai mare, iar durerile de burtica vor fi mult mai puternice.

Enterocolita la bebelusi. Cum o tratam

Este foarte important sa te asiguri ca cel mic este in permanenta hidratat. Ofera-i copilului tau cantitati mici de lichide, cat mai des. Nu il lasa sa bea prea mult, altfel i se va face rau.
Te poti ajuta de o lingurita sau de o seringa, in acest sens.

Evita sa-l hranesti cu mancare in primele 12-24 de ore de la instalarea primelor simptome. Revino cu hrana, in cantitati mici, abia dupa ce au trecut crizele de voma.

In cazul bebelusilor alaptati la san, acestia pot fi in continuare hraniti cu lapte, dar si hidratati cu apa si soluții de rehidratare cu electroliti intre mese.

De asemenea, laptele praf trebuie eliminat din alimentatia bebelusului. Parintii vor putea reintroduce formulele speciale in alimentatia copilului abia dupa ce episoadele de voma s-au incheiat.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni