Educație

Dr. Steluța Boroghină, despre alimentația copiilor: După ce trec de 1 an și jumătate, părinții comit cea mai mare greșeală | Demamici.ro

Dr. Steluța Boroghină, despre alimentația copiilor: După ce trec de 1 an și jumătate, părinții comit cea mai mare greșeală. Alimentația copiilor joacă un rol esențial în dezvoltarea lor, iar o educație în acest sens este necesară atât pentru cei mici, dar și pentru părinți.

Rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani.
La nivelul țării noastre, un copil din 4 cu vârste între 7-9 ani are probleme de greutate, potrivit unor statistici desfășurate de Organizația Mondială a Sănătății.

Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru, specialist gastroenterologie pediatrică a tras un semnal de alarmă cu privire la alimentația copiilor din România și neatenția multor părinți în acest sens.

Dr Steluța Boroghină: „Trăim într-un mediu cu mese dese și obișnuința de a ronțăi mereu”

Medicul primar pediatru a criticat obiceiul meselor bogate și dese la copii, pe considerente că „așa este cel mai sănătos”.

„Trăim într-un mediu obezogen, cu mese destul de dese și obișnuința problematică de a ronțăi continuu, la care cu greu se renunță”, a spus dr. Steluța Boroghină pentru 360medical.ro.

În ceea ce privește alimentația copiilor, părinții sunt extrem de grijulii în primii doi ani de viață ai copilului, însă apoi devin mai neglijenți.

„După ce copiii trec de vârsta de un an și jumătate, când totul se întâmplă corect, mai ales la primul copil, părinții fac totul după carte sau după mijloace de informare, respectă reguli, sunt foarte atenți la ce mănâncă, ulterior sunt foarte încântați de achizițiile neuropsihice și motorii ale copiilor și poate lasă pe planul doi corectitudinea alimentației”.

Alimentația copiilor. Cât de des ar trebui să mănânce cei mici

Medicul pediatru recomandă la vârsta mică a copilului un număr de cinci mese (trei principale și două gustări, distanțate între ele). După vârsta de 8-9 ani se mai poate renunța la gustări, atâta timp cât în alimentația copiilor  se asigură necesarul energetic, caloric și de micro-macronutrienți.

„Este mult mai simplu să sesizezi când copilul e supraponderal. Poți să-l întorci din drum doar limitându-i și oprindu-l să se mai îngrașe. Ca să ajungă la o obezitate de gradul doi trei, când sunt foarte multe comorbidități asociate chiar și la vârstă pediatrică, copilul acela nu a fost observat cum trebuie și a fost lăsat să se îngrașe niște ani”, a mai spus dr. Steluța Boroghină.

Vezi si: Dr. Mihai Craiu, despre obezitatea infantila: „Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!” | Demamici.ro

Vezi si: Copiii grasi si frumosi, predispusi la probleme de sanatate! Riscul copilului de a fi obez creste daca parintii sunt obezi | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână