Dr. Mihai Craiu, „testul tubului de hârtie igienică”. Ce dimensiune ar trebui să aibă jucăriile pentru copii mici | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu, „testul tubului de hârtie igienică”. Ce dimensiune ar trebui să aibă jucăriile pentru copii mici. Dr. Mihai Craiu a dezbătut unul dintre subiectele care a stârnit îngrijorare în România încă de la începutul acestui an, după ce un copil de 5 ani a murit de ziua lui naștere, după ce a înghițit o rotiță dintr-un ou cu surprize.

Deși părinții sunt de multe ori avertizați cu privire la pericolele ascunse din jucăriile nepotrivite lăsate pe mâinile unor copii prea mici, astfel de incidente au loc periodic în întreaga lume.

Un scurt moment de neatenție poate costa viața unui copil.

Dr. Mihai Craiu, „testul tubului de hârtie igienică”. Ce dimensiune ar trebui să aibă jucăriile pentru copii mici

Institutul Național de Statistică din Statele Unite spune că în principiu, peste 5.000 de persoane suferă astfel de incidente în SUA anual. Păstrând proporțiile, asta ar însemna că în România, săptămânal, 5-6 copii au un astfel de accident, conform declarațiilor medicului Mihai Craiu de la Digi24.

În cazurile fericite, părinții sau medicii de la ambulanță reușesc manevrele de dezobstrucție.

Cum se stabilește dimensiunea potrivită a unei jucării. Mihai Craiu propune „testul tubului de hârtie igienică”

Copiii mici, până la vârsta de 3 ani, încep să se familiarizeze cu mediul loc înconjurător, în special în mod tactil. Este, așadar, absolut firesc ca un copil să obișnuiască să apropie de față sau să ducă la gură anumite obiecte.

Dr. Mihai Craiu le propune părinților un test simplu, prin care pot determina dimensiunea potrivită a unei jucării pentru vârsta copilului.

„Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia intră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică”, spune medicul Mihai Craiu.

Este un diametru pe care îl putem aprecia și dacă formăm un cerc unind vârful degetului arătător cu cel al degetului mare de la mână. Dacă un obiect poate fi introdus în interiorul unui astfel de spațiu, cum e tubul de la hârtia igienică, atunci dimensiunea lui nu este cea potrivită pentru un copil mic.

„Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a detaliat dr. Mihai Craiu.

În schimb, un obiect mai mare de o asemenea dimensiune nu poate să intre în gură și nu poate să astupe compet calea aeriană.

Cel mai adesea, copiii se îneacă cu fragmente mici din jucării sau cu mâncare.

Atunci când copiii sunt mici și au abia doar câțiva dinți, aceștia nu trebuie lăsați nesupravegheați.

Se întâmplă adesea ca un copil să se înece cu un măr sau cu un morcov, dacă mușcă un fragment, iar acesta ajunge să blocheze căile aeriene.

Același lucru se poate întâmpla și cu jucăriile mici, în special piesele de lego.

„Am scos, din păcate, din gâtul copiilor tot felul de lucruri, de la insigne din colecția bunicului, nasturi de uniformă, metalici, la o serie întreagă de monede sau obiecte artizanale. Copiii au o abilitate extraordinară de a desface tot felul de fragmente”, avertizează Mihai Craiu.

Manevre de dezobstrucție și salvare a copilului

Orice părinte ar trebui să se informeze din timp despre modalitățile de salvare a copilului, în cazul unui pericol.

„Ceea ce cred că trebuie să știe orice părinte sunt cele câteva manevre de dezobstrucție, pentru că știm sigur că nicio persoană cu obstrucție completă de cale aeriană nu poate supraviețui până este transportată la spital sau până când vine ambulanța. Aceste manevre foarte, foarte simple ar trebui să le cunoască și părinții”, spune medicul Mihai Craiu.

„Din păcate, noi, românii, ne adresăm lui Dr. Google în 75 la sută din cazurile în care ne confruntăm cu boala sau cu problemele de sănătate. Asta e realitatea românescă. Cei mai mulți se duc în social media”, a adăugat medicul.

Vezi si: Un copil de 5 ani din Maramureș a murit de ziua lui. S-a înecat cu o rotiță dintr-o jucărie din oul cu surprize | Demamici.ro

Vezi si: Masuri de prim ajutor pentru bebelusi! Manevrele care ii pot salva viata! EXEMPLIFICARE VIDEO

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână