Dr. Mihai Craiu: mierea NU se administreaza la sugari! Botulismul poate fi fatal! Care sunt primele simptome | Demamici.ro

Cazul unei fetite de 3 luni, diagnosticata cu botulism

Mierea NU se administreaza la sugari! O fetita nascuta la termen, sanatoasa, s-a prezentat la Urgente cu stare de lesin, moleseala, la varsta de 3 luni. Parintii le-au povestit medicilor ca in ultimele 10 zile, fetita nu avea pofta de mancare, era constipata, tusea si era extrem de molesita.

Copilasul a fost examinat de cadrele medicale care au observat prezenta slabiciunii musculare, reflexe scazute, control scazut al capului, miscare redusa a membrelor.

O investigatie mai amanuntita a condus la diagnosticul de jonctiune neuromusculara, reactia fiind legata de toxina botulinica.

Testele ulterioare au confirmat drept cauza a toxicitatii din organism, ingerarea de miere. Bebelusului i-a fost administrat tratament corespunzator si, din fericire, s-a recuperat complet. Acum cresterea si dezvoltarea fetitei sunt normale.

Cazul a fost unul fericit, insa ingerarea de miere in cazul bebelusilor (copiilor sub 1 an) poate avea repercusiuni extrem de grave, ducand in cazuri grave la moartea sugarului. Cazul a fost prezentat pe „US National Library of Medicine National Institutes of Health”. Toate detaliile le gasiti AICI!

Dr. Mihai Craiu: mierea NU se administreaza la sugari!

Ce este botulismul

Botulismul este o boala infectioasa neurotoxica, produsa de bacteria Clostridium botulinum. In cazul in care boala nu este tratata se poate ajunge la paralizie, pierderea senzatiilor sau a functiilor muschilor. De asemenea, botulismul poate cauza dificultati in respiratie, iar in cazuri grave sau nediagnosticata la timp poate fi fatala.

Riscul este foarte mare in cazul bebelusilor pana in 6 luni. Cu cat copilul este mai mare, cu atat bariera intestinala care impiedica sporii sa prinda radacini este mai buna. Sporii botulinici, inghititi, pot germina in bacterii. Bacteria elimina toxina.

Simptome ale botulismului:

  •  Pleoape cazute
  •  Dificultati de inghitire
  •  Dificultati in respiratie
  • Vedere dubla sau incetosata
  • Slabiciune de ambele parti ale fetei
  • Varsaturi
  • Dureri de burta
  • Constipatie
  • Lipsa poftei de mancare
  • Letargie
  • Hipotonie musculara a capului si gatului care progreseaza si in restul corpului

Dr. Mihai Craiu: mierea NU se administreaza la sugari!

Mesajul postat de Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii

Stirea zilei vine de la Iași unde un domn este internat în comă, in sectia de Terapie Intensivă, după ce a consumat o conservă de pește.

Pacientul are botulism.

Despre toxina botulinică numai de bine. Practic nu exista arie terapeutică unde aceasta să nu fi fost utilizată. De la chirurgia estetică (apropos de Botox pentru riduri sau pentru transpirație excesivă) pâna la recuperarea neuromusculară a copiilor cu paralizii cerebrale spastice.

Dar ce legatură ar avea conserva de pește cu dieta copiilor mici? La sugar nu se dau conserve de pește. De obicei…

Dr. Mihai Craiu: mierea NU se administreaza la sugari!

Dar miere se utilizează. Nu rareori… Acest articol prezinta cazul fericit al unei fetițe de 3 luni ce a fost diagnosticată cu botulism după ce a primit miere.

Mierea cea plina de virtuți terapeutice NU se administreaza la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil.

Acesta poate incepe lent, sub forma unei hipotonii, asociata cu ptoză palpebrală (nu poate ridica pleoapele pentru a deschide bine ochii), dificultati de supt sau de inghitire sau, mai grav, paralizie a mușchilor respiratori cu moarte subită a sugarului. De obicei boala evoluează FARA febra.

MESAJ DE LUAT ACASA – este periculos sa administrăm in mod obisnuit miere sugarilor mici.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni