Depistarea diabetului gestational – testul de toleranta la glucoza in timpul sarcinii | Demamici.ro

Depistarea diabetului gestational – testul de toleranta la glucoza. Majoritatea medicilor recomanda un test de screening pentru glucoza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina pentru a vedea daca exista pericolul aparitiei diabetului gestational.

Teoretic, afectiunea apare din cauza imposibilitatii organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine glicemia in limite normale.

Un procent de 2 – 5 % dintre femeile insarcinate dezvolta aceasta afectiune, fiind una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate survenite in timpul sarcinii.

Diabetul gestational nu prezinta prea multe simptome, drept pentru care testarea este una dintre modalitatile de a afla daca esti predispusa la aceasta boala.

Depistarea diabetului gestational – testul de toleranta la glucoza

GCT este conceput special pentru a identifica cat mai multe femei care au aceasta problema, insa este nevoie de mai multe teste pentru a depista diabetul gestational.

Un rezultat pozitiv nu inseamna automat ca te confrunti cu aceasta afectiune. Doar o treime dintre femeile carora GCT-ul le iese pozitiv sufera, de fapt, de aceasta afectiune.

Totusi, daca testul a iesit pozitiv, va trebui sa faci urgent testul de toleranta la glucoza (GTT) – un test mai elaborat care spune exact daca ai diabet gestational.

In cazul in care ai fost diagnosticata cu diabet inainte de sarcina, nu vei fi supusa unui screening, insa medicul va trebui sa monitorizeze situatia pe toata perioada sarcinii.

Depistarea diabetului gestational – testul de toleranta la glucoza

Pentru a efectua acest test, va fi nevoie sa mergi la cabinetul medicului si nu trebuie sa uiti ca in noaptea de dinainte si in dimineata testului nu va trebui sa mananci nimic si nici sa bei apa.

Se va recolta o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei tale, pe nemancate, dupa care vei bea o bautura cu zahar (75 grame de glucoza) si dupa o ora, respectiv doua ore, asistenta va recolta din nou sange pentru a vedea cum a raspuns organismul la incarcatura cu glucoza.

Testul de toleranta orala la glucoza cu 75 g glucoza presupune efectuarea a trei glicemii:

  • Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
  • La o ora (normal < 180 mg/dl)
  • La doua ore dupa ingerarea de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl)

Potrivit Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet de sarcina daca cel putin una dintre cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

9 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni