Dana Rogoz, despre regulile pe care le aplica in educatia fiului sau: „Am inceput sa spun NU ferm!” | Demamici.ro

Dana Rogoz, despre regulile pe care le aplica in educatia fiului sau. Dana Rogoz a impartasit cu mamicile interesate un articol despre regulile pe care le aplica in casa.

Dupa ce a citit mai multe carti de parenting si a studiat diverse surse de informare, Dana Rogoz a vorbit despre regulile pe care baietelul ei Vlad a ajuns sa le respecte (de cele mai multe ori) si care i-au usurat semnificativ viata.

Fara a avea pretentia ca articolul ei sa se transforme intr-un manual pentru viitoarele mame sau pentru mamele „in exercitiu”, Dana a vorbit deschis despre ceea ce funstioneaza in cazul ei.

„Pana in 2 ani am evitat pe cat de mult posibil sa ii spun NU. Ii ofeream intotdeauna variante si explicatii lungi, pentru fiecare noua descoperire. Dar copilul meu, cu toate explicatiile lumii, avea o atractie fantastica pentru prize.

Asa ca NU prize, NU cuptor – au fost primele limite pe care i le-am pus. In plus, am baricadat casa cu toate echipamentele posibile de protectie de la Ikea. Si tin minte ca erau mame pe atunci care ma certau ca blocam usile sertarelor de la noptiera, riscand sa ii omor copilului elanul descoperirii lumii: “daca ii explici, sa vezi ca intelege!”.

Dana Rogoz, despre regulile pe care le aplica in educatia fiului sau

Ei bine, Vlad, la 10 luni (cand a inceput sa mearga si sa ajunga implicit oriunde isi propunea) nu intelegea mereu aceste explicatii, cu tot calmul din lume spuse. Nu se oprea din a trage de sertare nici dupa ce ii cadeau pe picior.

Ce sa faci, memorie scurta, perseverenta cat casa! Asa ca am luat masuri, am inceput sa spun NU ferm, de fiecare data cand consideram ca asa evit o accidentare. Si nu, nu l-am oprit din explorare, nu i-am afectat nici pana in ziua de azi curiozitatea de a descoperi lucruri noi.

Ideea de a-i oferi copilului variante sigur ca e ok. “In loc de prize, vrei masinuta vrum vrum sau ratusca mac mac?”. Variante si la mancare, variante peste variante… Pana cand copilul creste si invata sa iti spuna cat se poate de lucid, uitandu-se in ochii tai, ca el nu vrea nici masinuta, nici ratusca, si ca nu il mai duci de nas. Sau pana cand pe la 2 ani jumate se intoarce de la gradinita si iti spune intr-o romana stalcita: “Mama, nu mai veau la gadi. Nu am vaianta! Nu am ce sa aleg!”.

Dana Rogoz, despre regulile pe care le aplica in educatia fiului sau

Pentru ca, vezi tu Vlad, cand educatoarele te duceau la somn, nu exista varianta sa te mai joci un pic. Pentru ca atunci cand iti citeau dintr-o carte, nu exista alta ca varianta. Pentru ca la un moment dat in viata, la naiba, ne lovim de programe si reguli din afara. Si daca acasa noi am fost flower power fara reguli si limite, uai de mine ce tantrumuri frumoase rasar.”

Vezi in ce consta regula legata de aruncatul jucariilor, dar si regula celor 3 rugaminti. Articolul merita citit in intregime.

Dana Rogoz l-a adus pe lume pe Vlad Luca pe 1 Martie 2014. Baietelul a fost nascut prin cezariana si a avut 48 cm si 2980 g.

Dana Rogoz: „Uite ca s-a intamplat sa fie chiar cum a vrut el. Daca il programam pe 1, ar fi fost: ai vrut tu neaparat sa fie de martisor, dar el a venit asa, ca un martisor”, declara vedeta in urma cu 5 ani.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

10 ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

7 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână