Instructaj obligatoriu pentru parinti! Nou-nascutul nu va putea fi scos din maternitate fara el | Demamici.ro

Un proiect de lege adoptat de senatori prevede ca parintii sa fie instruiti in legatura cu ingrijirea bebelusului inainte ca micutul si mama sa fie externati din spital. Cursul va fi obligatoriu si pentru tati.

Parintii vor primi instructiuni despre ce sa faca in cazul in care sugarul prezinta simptome de febra, cum sa gestioneze o situatie de inec, vor fi informati despre manevrele anti-sufocare, dar si asupra sindromului copilului scuturat.

De asemenea, parintii vor fi invatati cum trebuie sa-si transporte copilul in masina pentru a fi in siguranta si vor fi pusi la curent cu schema de vaccinare.

Decizia a venit in urma unui raport emis de Institutul National de Statistica ce arata ca in Romania se inregistreaza 7,6 decese la 1000 de nou-nascuti. Cifrele sunt ingrijoratoare, iar mortalitatea infantila este de doua ori mai mare decat media europeana.

„Poate fi făcut în colectiv. Cu alte cuvinte într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva asta de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală. În America acest instructaj este obligatoriu. Nu poţi să Iei copilul fără să urmăreşti un video”, a declarat Ovidiu Raetchi, deputat PNL.

„Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală”, a adaugat Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.

Proiectul de lege nu prevede sanctiuni in cazul neaplicarii instructajului, insa asta nu ii afecteaza calitatea obligatorie.

Aceste cursuri se realizeaza si in prezent in unele maternitati din Romania si sunt facute in unele cazuri chiar de catre medicul neonatolog care poarta o discutie cu parintii despre cum trebuie sa fie ingrijit copilul la domiciliu. Mai mult decat atat, tatii pot sa participe la cursurile de puericultura daca vor sa se informeze si sa primeasca zile in plus de concediu platit dupa nasterea copilului.

Citeste si:

8 MITURI LEGATE DE CEZARIANA. E MAI USOR SA NASTI PRIN OPERATIE DECAT VAGINAL | DEMAMICI.RO

ROMANIA, LOCUL 3 IN EUROPA LA NUMARUL DE NASTERI PRIN CEZARIANA! CE SPUNE ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII VIDEO | DEMAMICI.RO

CONTRACTIILE – CUM SE SIMT SI CAND TREBUIE SA MERGI DE URGENTA LA SPITAL | DEMAMICI.RO

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni