Cele mai comune boli „de vara” in randul copiilor. Dr. Ilinca Tudose-Tranulis avertizeaza| Demamici.ro

A venit sezonul cald, insa bucuria de a petrece cat mai mult timp in aer liber a venit la pachet cu bolile specifice verii. Dr. Ilinca Tudose-Tranulis a vorbit pentru totuldespremame.ro si a spus cum pot fi protejati copiii si la ce trebuie sa fie atenti parintii pe parcursul verii.

Cele mai comune boli in randul copiilor

„Afecţiunile cele mai severe pe timp de vară la copii sunt cele digestive. Ele pot fi de tipul indigestiilor, date de o alimentaţie incorectă, manifestate cu dureri abdominale, uneori vărsături sau modificări ale scaunului.

Și mai pot fi de tipul gastroenterocolitelor. Date cel mai frecvent de viruşi, manifestate prin vărsături, diaree şi uneori febră.”

Copiii sunt mai vulnerabili in fata bolilor de vara decat adultii

„Copiii sunt în primul rând mai predispuşi la bolile de vară prin lipsa autocontrolului în faţa unor alimente îndrăgite. Aici mă gândesc la îngheţată, sau excesul anumitor alimente (porumb, cireşe, pepene). Și după cum știm nici cu igiena nu sunt foarte riguroși.

Fructele nespălate, mâinile nespălate, mâncarea păstrată incorect din punct de vedere termic, toate acestea pot duce la declanşarea unor infecţii digestive. Atunci când acestea apar, vărsăturile şi diareea pot duce la deshidratare.

Uneori contribuie şi febra şi lipsa poftei de mâncare la deshidratare. Aceasta e mai periculoasă la copil decât la adult. Este cu atât mai periculoasă cu cât copilul este mai mic.

Și asta din cauza raportului diferit între suprafaţa corporală şi greutate. Frecvent este nevoie de internare pentru oprirea vărsăturilor şi rehidratare, atunci când sărurile de rehidratare administrate oral nu sunt suficiente.”

Boli de vara care pot fi confundate cu alte afectiuni

„Mai dificil de identificat ar putea fi unele manifestări cutanate. Ele pot fi date de alergii. Uneori pot fi de tipul virozelor eruptive sau chiar ciupituri de insecte. Se face un istoric complet al afecţiunii.

Apoi se examinează atent erupţia şi se verifică alte semne şi simptome specifice. De cele mai multe ori se poate pune un diagnostic de certitudine încă de la camera de gardă, rareori fiind necesare analize suplimentare.

Din fericire, şi aceste afecţiuni au evoluţie scurtă şi de cele mai multe ori autolimitată. Pentru ele nu este necesar un tratament intensiv. Este necesar unul care să ajute la ameliorarea simptomatologiei.”

Ce boli de vara sunt contagioase

„Dintre bolile de vară, virozele digestive sunt cele contagioase. Virusul este transmis prin mâini murdare sau alimente contaminate. El ajunge în tubul digestiv al copiilor şi duce la apariţia de febra, vărsături, diaree. Transmiterea este foarte rapidă, mai ales în colectivităţi.”

Citeste continuarea AICI

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână