„Am nascut, dar burta mea arata de parca as fi insarcinata in 3,4 luni!” Ce trebuie sa stii despre diastaza abdominala| Demamici.ro

Foarte multe mamici care abia si-au adus pe lume copilasii observa ca au ramas cu burta chiar daca au trecut cateva luni de la nastere. In ciuda dietei sanatoase si a exercitiilor fizice pe care le fac constiincioase, burta nu da niciun semn de revenire, ba mai mult decat atat, in locul taliei de alta data se contureaza o burtica asemanatoare cu cea a unei gravide in trimestrul 2 de sarcina.

Pe langa kilogramele in plus, exista si o alta explicatie a „burticii de gravida”. Este vorba despre diastaza abdominala (diastasis recti) sau pe intelesul tuturor: separarea muschilor drepti abdominali. Acesti muschi sunt situati de o parte si de alta a liniei mediane, fiind muschi lungi, cu fibre verticale.

In timpul sarcinii, corpul femeii trece printr-o multime de transformari atat fizice, cat si mentale sau comportamentale. Din randul transformarilor fizice face parte si departarea muschilor abdominali. Acest lucru se intampla odata cu evolutia sarcinii.

Corpul gravidei se adapteaza uterului in continua expansiune. Dupa nastere, diastaza ar trebui sa se ingusteze in mod natural in cateva saptamani. Doua treimi dintre femeile aflate la a doua sarcina se confrunta cu departarea muschilor drepti abdominali care raman distantati si dupa nastere.

Diastaza abdominala apare mai cu seama in cazul femeilor trecute de 35 de ani sau in cazul celor care au avut sarcini multiple. Sanse mai mari ca aceasta afectiune sa apara sunt in cazul mamelor aflate la al 2-lea, al 3-lea copil decat in cazul celor care au nascut o singura data.

Daca muschii abdominali drepti sunt distantati pot sa apara complicatii precum durerile de spate, incontinenta urinara sau constipatia. In situatii extrem de rare poate aparea hernia.

Diastaza abdominala poate fi depistata prin intermediul unei ecografii abdominale sau prin simpla palpare. Vestea buna este ca afectiunea este reversibila. Un fizioterapeut iti poate recomanda exercitiile fizice pe care sa le faci pentru a-ti reapropia muschii abdominali si a scapa de vesnica burtica de gravida.

Atentie, nu toate exercitiile pentru abdomen sunt recomandate daca ai diastaza abdominala. Unele exercitii fizice pot largi si mai mult distanta dintre muschii drepti abdominali.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

17 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni