Ce este frenul lingual, cum afecteaza viata bebelusului si cand trebuie operat | Demamici.ro

Cand tesutul care leaga limba de baza gurii (frenulum) este prea gros sau limiteaza prea mult mobilitatea limbii putem vorbi despre existenta frenului lingual. Frenul impiedica atasarea corecta la san, cauzand hranirea insuficienta a copilului, precum si rani la nivelul sfarcurilor pentru mame.

Daca bebelusul nu se poate atasa corect la san, intrucat miscarile limbii sunt restrictionate, copilul nu va primi suficient lapte, iar sanii nu vor fi stimulati suficient astfel incat lactatia sa se regleze in functie de nevoile sugarului.

Diagnosticarea frenului lingual

O simpla observare a tesutului care leaga limba de baza gurii nu este suficienta. Medicul trebuie sa palpeze zona, sa simta cat de puternica este legatura creata de acel tesut. De asemenea, diagnosticarea se face si prin observarea modului in care bebelusul se ataseaza la sanul mamei.

Exista si multe situatii in care frenul bebelusilor nu este taiat in primele zile dupa nastere, iar sugarii se alimenteaza cu succes. In aceste cazuri insa, problemele pot aparea in jurul varstei de 3-4 luni cand cantitatea de lapte descreste, copilul incepe sa ia mai putin in greutate, iar mamei ii apar, din ce in ce mai des, rani la nivelul ranilor.

Cand se opereaza frenul lingual?

Specialistii de la International Breastfeeding Center folosesc foarfecele pentru taierea legaturii dintre limba si baza gurii. Acestia considera ca taierea cu laser este mai dureroasa, dureaza mai mult si exista mai multe sanse ca problema sa reapara.

Frenotomie se numeste procedura prin care frenul lingual este taiat si se poate face inca din maternitate, in primele zile de viata ale bebelusului. Interventia dureaza cateva secunde. Intrucat tesutul nu are multi nervi sau vase de sange, taierea nu este dureroasa.

De regula nu se foloseste anestezic, iar dupa incizie, bebelusul este pus imediat la sanul mamei. Sangerarea se opreste imediat, iar copilul poate manca fara probleme.

Ce se intampla daca frenul lingual nu este operat?

Un fren lingual netratat poate cauza probleme dentare, gingii inflamate si iritate, un spatiu mai mare intre incisivii centrali de jos.

In momentul in care se incepe diversificarea, riscul de inec este mult mai mare intrucat mobilitatea limbii este restrictionata.

Copilul ar putea avea probleme in pronuntarea anumitor consoane precum: d,l,n,r,s,t,th si z.

fren lingual, taierea frenului, evaluare fren lingual, ruperea frenului lingual, fren labial poze, frenul lingual inflamat, cand se opereaza frenul labial, frenul labial scurt

Citeste si:

CE INSEAMNA DACA BEBELE SPUNE PRIMA DATA TATA? NU TE STRESA, MAMICO! LEGATURA DINTRE TINE SI COPIL E FOARTE PUTERNICA – STUDIU | DEMAMICI.RO

CICLUL DE 90 DE MINUTE – CUM ITI POTI ADORMI BEBELUSUL USOR | DEMAMICI.RO

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

13 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni