Mămici și tătici celebri

Cântăreața Cristina Bălan și-a retras gemenii cu sindromul Down de la școală | Demamici.ro

Cântăreața Cristina Bălan și-a retras gemenii cu sindromul Down de la școală. Cântăreața Cristina Bălan, cea care a activat la începutul anilor 2000 în formația „Impact”, se dedică în prezent în totalitate celor doi copii ai săi, Matei și Toma, diagnosticați cu sindromul Down.
După ce a câștigat „Vocea României”, artista a început să vorbească deschis despre situația din familia ei și greutățile cu care se confruntă în România persoanele cu sindromul Down.

Gemenii Matei și Toma vor împlini în august vârsta de 9 ani, iar până acum au mers la o școală normală, de stat. Părinții gemenilor au constatat, însă, că nevoile copiilor lor nu sunt realmente satisfăcute de programa școlară de stat, iar educația lor avea mult de suferit.

Așadar, Cristina Bălan și soțul ei, Gabriel, au decis să își retragă cei doi copii de la școală. Și nu s-au ferit să facă publice și motivele.

Cristina Bălan: „Nu ai manuale adaptate, nu ai profesori de sprijin”

Artista a ajuns la concluzia că școala de stat s-a transformat într-un mediu nociv pentru Matei și Toma.

„Noi nu am avut noroc cu școala, cu un cadru didactic căruia să îi pese de noi. Să facă un pas dincolo de fișa postului. (…) Nu ai manuale adaptate, nu ai profesori de sprijin… E ca și cum i-ai spune: „Tu, în căruciorul cu rotile, ai dreptul să urci scările astea, dacă vrei. Este treaba ta! Dar eu nu îți ofer o rampă, tu urcă, eu nu am nimic împotrivă””, a povestit revoltată Cristina Bălan pentru fanatik.ro.

Cei doi părinți au observat probleme nu doar în comportamentul profesorilor, dar și în rândul celorlați copii de la școală, care cu greu pot fi ținuți în frău de cadrele didactice.

„I-am retras de la școală, pentru că a început să devină un mediu nociv pentru ei. Dacă un adult nu știe să gestioneze o situație de genul acesta și începe să îi ferească pe copiii tipici de copiii speciali, atunci ei încep să se simtă izolați. Încep să dezvolte o anumită atitudine, fără să aibă vreo vină neapărat, dar există. Ei nu sunt violenți, dar dacă văd violență, pot să o preia. Dacă văd alți băieței că dau cu piciorul sau se hârjonesc și fac gesturi, le preiau și ei. Dar problema este că la un copil tipic se scuză lucrurile astea, că e copil. Dar la copilul special se spune că are o problemă de comportament”, a mai spus Cristina Bălan.

Cântăreața Cristina Bălan și-a retras gemenii cu sindromul Down de la școală. Homeschooling sau școala acasă, metoda la care tot mai multe vedete apelează

După Dana Nălbaru, iată că și colega de breaslă Cristina Bălan a ajuns la aceeași concluzie.
Împreună cu soțul ei a decis ca gemenii să își primească educația de acasă, după manualele școlare, iar ei să le fie și profesori.

„Pentru noi, şcoala nu este şcoală decât ca spaţiu fizic. În lipsa unui profesor de sprijin, care să stea lângă copii şi să-i îndrume, ei nu pot ţine pasul şi să lucreze singuri. Aşa că, de ceva vreme, suntem şi cadre didactice. Facem lecţii acasă, în limitele timpului şi energiei. Dar ne străduim să ţinem pasul, pe cât posibil. Lucrăm pe manuale pentru copii tipici, pe cât putem. Şi copiii mei pot multe, dar au alt ritm şi au nevoie de sprijin”, a scris artista într-un mesaj public în care li se adresa şi politicienilor, cerându-le să dea o lege adaptată în mod real nevoilor copiilor cu deficienţe.

Viețile lor s-au transformat complet odată cu venirea pe lume a gemenilor lor. Iar lecțiile au fost numeroase și pentru Cristina Bălan și soțul ei, Gabriel.

„Să crești doi copii deja presupune un efort suplimentar. Să crești doi copii de aceeași vârstă, care au și o dizabilitate precum sindromul Down, e povestea noastră. O poveste în tandem, cu Toma și Matei. O poveste deloc negativă, ci dimpotrivă. O poveste care ne-a schimbat viața și felul în care o percepem”, a declarat și soțul artistei.

Cristina Bălan vinde obiecte de decor realizate și pictate manual pentru a putea plăti terapiile copiilor. Gemenii o ajută și ei la pictat

După valul de scumpiri din ultima perioadă, artista a vorbit cu sinceritate și despre cât de costisitoare este viața unui copil cu nevoi speciale în România. Iar atunci când sunt doi, lucrurile se complică. În timpul liber sau după ce copiii adorm, Cristina și Gabriel modelează și construiesc căsuțe în miniatură, colorate, pe care le pun la vânzare pe internet.

„Inițial, scrisesem un text lung. Dar, adevărul, lucrurile sunt destul de simple. Sau complicate, de fapt. Nu mai putem face față cheltuielilor lunare pentru tot ce înseamnă terapiile picilor, drumurile spre și dinspre terapii și celelalte cheltuieli atât de necesare pentru doi copii cu dizabilități.
Pentru a putea suplimenta bugetul lunar, am decis să scoatem la vânzare ceea ce noi numim #CăsuțeleDeLaSat.
Așadar, am făcut front comun și am trecut la treabă. Fiecare dintre noi își aduce aportul. Eu sunt responsabilul cu tăiatul și șlefuitul căsuțelor(nu au colțuri drepte, pentru a se putea juca cu ele și cei mai mici copii), picii sunt cei care au în sarcină să pună baza de culoare, iar Cristina este cea care le aduce la viață cu cele mai mici detalii. Literalmente cele mai mici detalii.
Prețul unei astfel de căsuță este 15lei, iar pentru un set format din 4 căsuțe – 50lei. Căsuțele sunt realizate din lemn de fag.
Pentru detalii suplimentare legate de comandă/ livrare/ preferințe de culoare etc, ne puteți contacta via mesageria Facebook sau pe email la adresa tabaradezambete@gmail.com
Mulțumim!”, a scris soțul Cristinei pe Facebook.
Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni