Sarcina

Cand e cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata | Demamici.ro

Cand e cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata. Ai aflat ca esti insarcinata, iar acum, viata urmeaza sa ti se schimbe intr-o noua directie.

Copilul va fi prioritatea ta, astfel incat, indiferent de pozitia pe care o ocupi la locul de munca, vei fi nevoita sa te retragi din rutina cotidiana si sa te dedici cresterii noii fapturi care iti va intregi familia.

Despre cand este momentul potrivit sa anunti la serviciu ca esti insarcinata, parerile sunt impartite.

Daca unele femei impartasesc bucuria si cu restul colegilor, altele prefera sa mai astepte pana dau vestea cea mare.

Ideal este sa astepti pana vei ajunge in al doilea trimestru de sarcina, atunci cand riscul de avort a scazut semnificativ, iar sarcina ta in acest punct este una mult mai sigura.

Desigur, daca esti de parere ca anumite lucruri se pot schimba in atitudinea sefilor tai, odata ce afla ca in curand te vei retrage in concediu medical, poti amana momentul pana cand doresti. Sau, mai bine spus, pana cand burtica incepe sa devina oricum vizibila.

Inainte de a anunta job ca ai ramas insarcinata, iata cateva aspecte de care e bine sa tii cont

Sarcina cu probleme: Daca sarcina ta prezinta complicatii sau ai mai pierdut in trecut o sarcina si iti este teama sa nu treci prin aceeasi experienta, probabil vei dori sa mai astepti.

Chiar daca nu te afecteaza profesional in niciun mod, cel mai bine este sa impartasesti bucuria doar cu partenerul tau si cateva persoane apropiate, iar vestea oficiala sa fie data ceva mai tarziu in sarcina.

Riscurile pot crea situatii neprevazute, asa ca ramai cat mai discreta pana cand treci de pericol.

Cand e cel mai bine sa anunti la serviciu ca esti insarcinata?

Simptomele de sarcina. Daca te confrunti cu greturi si varsaturi puternice, iar starile tale nu te lasa sa iti desfasori activitatea, ar fi indicat sa anunti.

Stabileste cu sefii tai un program flexibil de munca.

Conditiile de munca. Daca ai un job ce poate prezenta riscuri majore, care ar putea sa te puna pe tine sau sarcina ta in pericol, cu cat vei spune mai devreme, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea ta si a copilului tau.

Cautati alternative, astfel incat, sarcinile tale la locul de munca sa fie adecvate unei femei insarcinate.

Tensiuni intre angajati si sefi. O sarcina nu este intotdeauna un motiv de bucurie pentru un angajator. Din acest motiv, daca te afli intr-o situatie in care simti ca sefii si colegii de la munca nu ar empatiza cu situatia ta, cel mai bine ar fi sa amani cat poti vestea cea mare.
In acest fel, te poti scuti de multa tensiune si priviri ciudate.

Nu in ultimul rand, cunoaste-ti drepturile legale si informeaza-te cu tot ceea ce e necesar de stiut, despre acest subiect, inainte de a intra in concediu.

Din punct de vedere legal, angajatorul considera femeia gravida dupa ce aceasta il informeaza in scris cu privire la starea ei

Potrivit OUG nr.96/2003, salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.

In cazul în care salariatele nu indeplinesc obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute în prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25. din OUG nr.96/2003.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni