Bebelusi gemeni, nascuti prematur la 23 de saptamani, salvati de neonatologi. Cantareau doar 500 de grame | Demamici.ro

Bebelusi gemeni, nascuti la 23 de saptamani, salvati de neonatologi. Doi frati nascuti prematur au reusit sa supravietuiasca, multumita eforturilor medicilor de la Spitalul „Regina Maria” Baneasa, dar si a tehnologiei avansate cu ajutorul careia au putut sa intervina.

Gemenii nascuti prematur la doar 23 de saptamani si 6 zile au ajuns direct la Sectia de Terapie Intensiva Neonatala.

Aceasta sectie de la Spitalul Baneasa este prima optiune privata a medicilor ginecologi atunci cand au de asistat o sarcina cu risc.

Gemenii nascuti prematur cantareau putin peste 500 de grame la nastere

O nastere este considerata prematura atunci cand se declanseaza inainte de saptamana 37.

Saptamana 37 de sarcina este considerata a fi la „termen”.

Cazurile extreme de nasteri premature se declanseaza inainte de saptamana 28, asa cum a fost si cazul gemenilor spitalizati de la Spitalul Baneasa.

Copiii nascuti astfel ajung pe lume extrem de vulnerabili, dezvoltati incomplet: principalele organe si sisteme din corp, cum ar fi creierul, sistemul cardio-vascular, plamanii, rinichii, tubul digestiv, sistemul imun si pielea nu-si indeplinesc functiile de baza si necesita tratament de sustinere de lunga durata.

Cu cat un bebelus se naste mai devreme, cu atat mai grave vor fi problemele lui de sanatate si va avea nevoie de ingrijire specializata.

Multumita noii tehnologii si pregatirii medicilor neonatologi, sansele de supravietuire au crescut considerabil chiar si in randul celor mai mici dintre nou nascutii prematuri.

Vezi si: O mama isi tine pentru prima data la piept copilasul prematur VIDEO | Demamici.ro

Bebelusi gemeni, nascuti la 23 de saptamani, salvati de neonatologi

„Ambii frati s-au nascut cu un sindrom sever de detresa respiratorie, o conditie in care plamanii sunt imaturi si nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanta care mentine plamanii destinsi, deci capabili sa realizeze functia de respiratie – ventilatie si oxigenare.

Unul dintre frati a necesitat reanimare la nastere, celalalt a fost si el intubat curand dupa nastere. Le-am administrat intratraheal surfactant si au fost sustinuti respirator cu ventilatie mecanica, initial.

Desi necesara in astfel de cazuri, ventilatia mecanica in sine poate produce complicatii si afectarea structurii pulmonare, mai ales in cazul prematurilor. Este esential sa respectam fiziologia respiratiei, sa utilizam modul de ventilatie cel mai adecvat, pe cat posibil sincronizat cu miscarile respiratorii ale copilului – copilul initiaza respiratia, „da comanda”, iar aparatul sustine, preia efortul.

Dupa 6 zile de ventilatie mecanica a fost posibila schimbarea suportului respirator cu un sistem mai „bland” de mentinere a alveolelor pulmonare deschise – „bubble CPAP”, un sistem prin care se administreaza pe mascuta nazala un amestec de aer si oxigen in flux continuu, cu acelasi scop de a facilita schimburile de oxigen si dioxid de carbon.

Acesta a fost necesar aproximativ 3 saptamani, ulterior s-a administrat un supliment minim de oxigen pe canule nazale timp de aproape 2 luni”, a declarat Dr. Madalina Dobrescu, potrivit reginamaria.ro.

Venirea pe lume a gemenilor a fost extrem de asteptata si, pe buna dreptate, micutii s-au grabit si ei.

Parintii copiilor isi doreau extrem de mult un al doilea copil si nu mica le-a fost surpriza cand au aflat ca vor avea, de fapt, trei copii!

Vezi si: Gemeni, nascuti la 28 de saptamani, se tin de mana pe pieptul tatalui! Cata dragoste incape in inimioarele mici ale prematurilor VIDEO | Demamici.ro

Sarcina cu gemeni a durat aproape 24 de saptamani.

Dupa 23 de saptamani si 6 zile, mama a simtit ca apa s-a rupt.
In centrele de referinta de neonatologie din lume, rata de supravietuire a prematurilor nascuti la varste extreme, mai mici de 24 de saptamani de sarcina, este de 40-50%. Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati au putut pleca acasa.

Dupa ce au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.

Vezi si: O mama si-a abandonat in spital fetita nascuta prematur. Avea doar 850 g si nimeni nu a vizitat-o niciodata. O asistenta i-a schimbat viata | Demamici.ro

Copilul nascut prematur. Ce se intampla cu el

Copilul nascut intre saptamanile 34 si 36: in acest caz, nu se aplica niciun tratament. Este posibil ca bebelusul sa arate mic, insa va putea ramane in salon cu tine. In functie de cum se alimenteaza sau daca intervin alte probleme, el poate fi primit si in Unitatea pentru Recuperare Prematuri.

Copilul nascut intre saptamanile 32 si 33: copilul va avea nevoie de ingrijirea medicilor. Sunt sanse mari sa prezinte probleme respiratorii. Vei putea petrece timp cu copilul doar n Unitatea pentru Recuperare Prematuri sau va fi internat direct in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala.

Copilul nascut intre saptamanile 28 si 31: in aceasta situatie, nou nascutul va avea cu siguranta nevoie de ingrijire specializata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala. El va prezenta un risc moderat pentru a suferi de hipotermie, hipoglicemie sau alte infectii.

Copilul nascut sub 27 de saptamani: bebelusul este extrem de vulnerabil si va avea nevoie de ingrijire specializata ceva mai indelungata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, in special de suport respirator.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână