Știri interne

Bebeluș de nici o lună, intoxicat cu nitriți după ce mama i-a preparat laptele praf cu apă din fântână | Demamici.ro

Bebeluș de nici o lună, intoxicat cu nitriți după ce mama i-a preparat laptele praf cu apă din fântână. Cadrele medicale din Iași au intervenit de urgență într-un caz de viață și de moarte. Un nou-născut a fost la un pas de moarte după ce mama sa i-a preparat laptele praf cu apă din fântână. Copilul s-a intoxicat cu nitriți.

Nou-născutul a ajuns la Spitalul de Copii din Iași cu ceea ce medicii numesc „boala albastră”. Avea buzele și degetele cianotice, semn că oxigenul nu mai ajungea în țesuturi. Bănuind despre ce ar putea fi vorba, medicii au întrebat-o pe mama copilului cu ce îl hrănește. Femeia a răspuns: cu lapte praf pe care îl combină cu apă din fântână. A fost momentul în care medicii și-au dat seama că au de-a face cu o intoxicație cu nitriți, apa fiind infestată cu azotul provenind din îngrășămintele naturale sau cele de sinteză. Acestea pătrund în pânza freatică primăvara, după dezgheț și ajung în fântânile oamenilor, informează stirileprotv.ro.

Bebeluș de nici o lună, intoxicat cu nitriți după ce mama i-a preparat laptele praf cu apă din fântână

Băiețelul, în vârstă de nici o lună, a ajuns inițial la Spitalul din Suceava, în urma contactării serviciului de ambulanță. Mama copilului a decis să apeleze 112 când a observat că bebelușul respiră greu, iar pielea este albăstruie. Cadrele medicale din Suceava au decis transferul copilului la Spitalul de Copii din Iași.

Medicii atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă prepararea laptelui praf cu apă din fântână. În primele luni/ ani de viață ai copilului, prepararea laptelui praf se realizează doar cu apă îmbuteliată sau cu apă provenind din surse sigure. Faptul că adulții consumă apă din fântâni și nu au niciun simptom al intoxicației, nu face acea apă sigură pentru a fi utilizată în prepararea hranei bebelușilor sau copiilor mici.

Din fericire, în acest caz, copilul a ajuns la spital în timp util pentru ca medicii să-i poată salva viața.

Cum se produce intoxicația cu nitriți?

Nitrații din apă sau din alimente devin periculoși în momentul în care se transformă în nitrați. Nitriții alterează moleculele de fier din structura hemoglobinei, transformând-o în methemoglobină, lucru care îngreunează oxigenarea corespunzătoare a organismului. Din cauza lipsei de oxigen apare și culoarea vineție a tegumentelor.

Cât de gravă este intoxicația cu nitriți?

„Intoxicaţia cu nitriţi este o intoxicaţie care, practic, privează bebeluşul de oxigen, aceste componente fac un element toxic care se leagă de hemoglobină şi hemoglobina nu mai poate transporta oxigen. Putea fi un caz letal, cum se întâmplă de obicei la sugari, care sunt hrăniţi cu lapte praf pe care îl fac mămicile cu apă din fântână, unde apa este necontrolată sau despre care nu se ştie că are nitriţi.”, a explicat Silvia Constantin Dinescu, medic pediatru la Spitalul „Sf. Ioan Galaţi”.

Sursa FOTO: simbol

Vezi și: Un bebelus de o luna, la un pas de moarte dupa ce mama i-a preparat laptele praf cu apa din fantana | Demamici.ro

Vezi și: 14 copii din Roman au ajuns la spital după ce au mâncat pastile expirate. Au crezut că sunt bomboane | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

6 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

6 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

o săptămână