Bataia nu se uita. Efectele dureroase pe care violenta le are asupra dezvoltarii copilului | Demamici.ro

„Bataia e rupta din Rai” spune o expresie romaneasca, utila ca un cui intr-o talpa sau ca o durere de masea. Din pacate, in societatea actuala inca exista specimene care folosesc aceasta expresie si care si mai rau o pun in aplicare pe odraslele nevinovate, devenite victime ale asa zisei intelepciuni populare.

In Romania, in anul 2013, datele adunate de Organizatia Salvati Copiii aratau ca 38% dintre parinti au recunoscut ca aplica pedepse corporale copiilor, iar 63% dintre copii marturiseau ca sunt batuti acasa.

Un copil batut va deveni violent

In copilarie se pune baza viitorului adult. E o perioada complexa in care puiul de om invata si isi insuseste de cele mai multe ori modelul parintilor. Din relatia cu persoanele care i-au dat viata micutul deprinde cum sa faca fata lumii, vietii, cum sa se adapteze lumii.

Un parinte il ajuta pe copilul sau sa-si dezvolte gandirea, sa-si gestioneze sentimentele.

GENETICA BEBELUSULUI – CE TRASATURI MOSTENESTE DOAR DE LA TATA | DEMAMICI.RO

BUNICII CARE STAU CU NEPOTII TRAIESC MAI MULT! CERCETATORII AU DEZVALUIT SI ALTE BENEFICII | DEMAMICI.RO

Keren Rosner, psihoterapeut, sustine ca un copil asteapta de la parintii sai ocrotire, iubire, protectie. In momentul in care primeste umilire si pedepse corporale va invata ca oamenii sunt rai, ca nu poate avea incredere in nimeni, iar urmarile pe care bataia le are asupra viitorului adult sunt foarte complexe.

„Anxietatea, ruşinea, furia pot să acţioneze la nivel profund şi să aibă consecinţe nedorite. Pot să apară gânduri legate de agresiune, care să-i perturbe atenţia, sau tristeţe şi retragere, ce pot să aibă ca rezultat scăderea implicării şi comunicării, încredere în sine scăzută, se sperie foarte uşor, este irascibil sau agitat.

Nu poate face faţă unor situaţii aparent facile. Devine fie submisiv, fie la rândul lui iritabil, agresiv şi violent. Convingerile pe care el le extrage din violenţă: că nu este bun, că nu este iubit – se pot instala atât de profund încât rămân pastrate toată viaţa şi pot influenţa stima de sine să scadă accentuat.

Supus frecvent stării de alertă şi frică, un copil îşi redirectionează resursele cognitive pentru a-si asigura un minim de management emoţional, scăzându-i chiar inteligenţa”, a declarat Karen Rosner, pentru adevarul.ro.

CONTINUARE

Page: 1 2

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni