Adolescent, rămas orb și surd după o dietă cu cârnați, chipsuri și mâncare procesată | Demamici.ro

Adolescent, rămas orb și surd după o dietă cu mâncare procesată. Familia tânărului din Bristol și-a dat seama că ceva era greșit când adolescentul a început să-și piardă auzul, la 14 ani.

De asemenea, vederea lui s-a deteriorat rapid. Mama baiatului, care a cerut ca identitatea sa-i fie pastrata sub anonimat, a spus că fiul ei a început să refuze mâncarea gatita când avea aproximativ șapte ani. Tot de atunci a inceput sa manance doar mancare procesata mânca: chipsuri, cârnați, șuncă procesată și pâine albă.

Ea a spus: „Primul lucru care mi-a dat de banuit a fost când a început să vină acasă de la școala primară, cu prânzul la pachet neatins.” Mama a declarat ca baiatul nu manca nimic din mancarea pe care i-o pregatea acasa, iar de fructe nici nu voia sa auda.

„Fratele și sora lui nu au încetat niciodată să mănânce. Lor le place tot ce gatesc. (…) El a fost întotdeauna slab, nu a avut probleme cu greutatea. Auzi tot timpul despre mâncare și obezitate, dar in cazul lui nu s-a aplicat.”

Adolescentul, acum în vârstă de 19 ani, suferă de o tulburare alimentară cunoscută sub numele de ARFID (tulburarea de consum alimentar evitant-restrictivă).

Cei care suferă de aceasta afecțiune adesea evită mâncarea cu o anumită textură, miros, gust sau aspect sau mănâncă numai la o anumită temperatură.

Lipsa de nutriție a adolescentului a afectat grav nervul optic, provocând o afecțiune cunoscută sub numele de neuropatie optică nutrițională (NON).

Adolescent, rămas orb și surd după o dietă cu mâncare procesată

Mama lui, care are 40 de ani, a spus: „Nu mi-a venit sa cred ca ni s-a intamplat acest lucru. Vederea lui s-a degradat foarte repede, până în momentul în care a ramas complet orb. Ni s-a spus că daunele sunt ireversibile; e un adevarat cosmar.”

Dr. Denize Atan, care a avut grijă de adolescent, a spus că pacientul a carei identitate nu a fost dezvaluita încă mănâncă în mare parte același aliment – deși nutriția sa s-a îmbunătățit prin suplimente de vitamine.

Dr. Atan, de la Spitalele Universitare Bristol NHS Trust Trust, a adăugat: „Când acest comportament începe din copilarie, tinde să continue si in viata de adult.”

„Mâncarea procesată nu a fost problema în sine. Problema in cazul lui a fost că nu mânca decât acel tip de mâncare și nimic altceva.”

„Nutrienții sunt extrem de importanți pentru vedere și auz, dar o mulțime de oameni nu sunt conștienți de asta.”

Familia a fost de acord ca situatia tanarului sa fie facuta publica si sa fie inclusa in jurnalul „Annals of Internal Medicine” pentru a sensibiliza ARFID și importanța nutriției pentru o sănătate bună a ochilor și a urechilor.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni