Povești de mămici

Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman! Mama trage un semnal de alarma | Demamici.ro

Un baietel de aproape 2 anisori a ajuns la spital dupa ce s-a inecat cu o aluna. Din pacate, aluna i-a ajuns in plaman, iar medicii au fost nevoiti sa-i faca o bronhoscopie pentru a extrage corpul strain.

Speriata, mama a decis sa traga un semnal de alarma si sa avertizeze si alti parinti cu privire la alimentele cu risc de inec.

Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman!

„Din pacate, oricât de responsabili am crezut ca suntem cu copilul nostru, am ajuns sa înțelegem the hard way de ce nu dăm alune copiilor mai mici de 5 ani.

Baiețelul nostru are 1 an si 11 luni. Proaspat înțărcat şi continuu mofturos cu mâncarea, exasperați în fiecare zi să mănânce cât de cât, am ajuns de la a respecta recomandările legate de alimentele cu risc de înec, la zile în care dacă nu mai avea rabdare sa le pisăm/ râşnim, nu era mare caz cand copilul mai „fura” şi o alună/ fistic/caju/nucă întreagă. Bine că a mâncat ceva.

Până acum cateva zile, când s-a înecat și i-a patruns o bucată de alună în plămân.

După 2 zile, 2 spitale la 100 km distanță, 2 internări (în saloane supra aglomerate, cu copii cu gripă/enterogolita/infecții nedepistate, laolalta, de a trebuit să improvizez un pătuț în sala de mese a secției, pe masă, pentru ca el să poata dormi cateva ore amărâte toată noaptea), 3 analize de sânge și 2 radiografii (la care nu s-a observat nimic), multe insistențe și un copil extrem de panicat și obosit, i s-a facut bronhoscopia si extras corpul strain din plămân.

Ne simteam ghinioniști, iresponsabili, ce a fost în capul nostru să ii dăm alune?
Apoi norocoși ca Patric a fost operat la numai 3 zile de la incident, și a avut în plăman o singură bucată de alună (și nu mai multe).

Și am realizat că nu eram singurii părinți care au dat-o în bară de data asta.

Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman!

Vezi si: Un bebelus a murit dupa ce a mancat popcorn. Grauntele i-a perforat plamanul VIDEO| Demamici.ro

În saloane (după operație) era plin de copii cu respirație șuieratoare (wheezing), care trecuseră prin tratamente cu antibiotice luni de zile la rand, nefiind depistat, de fapt, corpul strain inhalat in plamani.

Așa că simt nevoia să atrag părinților atenția ca alimentele interzise pana la 5 ani nu sunt doar cu risc de înec, ci și cu risc de a ramane blocate în caile pulmonare, care duc sigur la infectie.

Și dacă bronhoscopia e o procedură relativ ușoară în cazul adulților, pentru copiii mici riscurile sunt mult mai mari, iar procedura cu atât mai dificila.

Doctorul mi-a explicat:
– anestezie totală, intervenția poate dura și o oră/ o oră jumatate (la noi a durat 30 de minute).
– 30% dintre copiii care suferă interventia asta, sunt intubati intre 24-48 de ore, până când se dezinflameaza căile respiratorii si pot respira singuri.
– Plamanii sunt puternic vascularizați, și există inclusiv risc de hemoragie.
– copiii sub 5 ani nu ar trebui sa consume: alune, seminte, popcorn, stafide, mazare, fasole mică, etc. Decât pisate/ râșnite, dar în cazul alunelor, semințelor și nucilor, evitate de tot, pentru că datorită uleiului devin înecacioase chiar și așa.

Sper să învățați din greșeala noastră și să nu fi ofensat părinții cadre medicale, dacă nu m-am exprimat corect.”

Inecarea este a patra cauza a mortii in cazul copiilor sub 5 ani

Ca mame, intram in panica in momentul in care ne dam seama ca viata unui copil se poate termina brusc, atat de usor. Inecarea este a patra cauza a mortii in cazul copiilor sub 5 ani. Potrivit APA, in 50% dintre cazurile de inecare la copii, mancarea este cauza.

Pentru a preveni astfel de incidente, APA recomanda taierea mancarii in bucati mici, incurajarea copiilor sa mestece bine mancarea inainte sa o inghita si supravegherea lor continua in timp ce mananca.

De asemenea, este recomandata evitarea anumitor alimente precum strugurii intregi, popcornul sau legumele crude foarte tari.

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

20 de ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni