Știri

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Ce sărbătorim: Ziua Mamei sau Ziua Femeii | Demamici.ro

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor. 

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie, Ziua Femeii

Tradiția spune că nu trebuie să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi de sărbătoare pentru că acest lucru ar putea aduce ghinion.

Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 Martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, şi după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele Babe. Ziua Femeii fiind o sărbătoare relativ recentă, nu există în folclorul românesc tradiții și obiceiuri legate de celebrarea femeii pe 8 Martie.

8 martie în lume

În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora. Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos.

Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea.

În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

În România şi în Bulgaria se păstrează obiceiurile de dinaintea căderii comunismului. În acele vremuri, de 8 Martie, de Ziua Mamei, copiii le făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Cele mai frumoase mesaje, urări și felicitări pentru femeile din viața voastră

Un mesaj emoționant, însoţit de o imagine potrivită și o floare pot face dintr-o zi obișnuită, una mult mai frumoasă mamei, soţiei, iubitei, soacrei sau oricărei alte femei importante din viaţa ta.

„Unei singure fiinţe din viaţa mea îi datorez tot ceea ce eu am şi ceea ce sunt azi. Ea mi-a dat naştere, m-a crescut şi m-a învăţat să iubesc. Nu exista cuvinte care să o descrie! Te iubesc, mama! La mulţi ani!”

„Ziua de 8 Martie îmi oferă prilejul potrivit pentru a-ţi spune cât de mult însemni pentru mine. Vreau să-ţi mulţumesc pentru tot ceea ce am învăţat de la tine: cum să dăruiesc necondiţionat, cum să am încredere în mine. Tu ai fost cea care m-a iubit fără a cere nimic în schimb, tu eşti cea care mi-a oferit sprijin şi încurajări când aveam nevoie, tu ai fost mereu alături de mine când viaţa părea împotriva mea. Te iubesc, mămica mea!” Citește toate mesajele aici.

Ce sărbătorim: Ziua Mamei sau Ziua Femeii

Ziua de 8 martie este Ziua Mamei în România, fiind o sărbătoare care coincide cu Ziua Internațională a Femeii. Este importat de știut că Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului

Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman.

În Anglia anilor 1800, a fost menţionată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Cea mai puternică rugăciune pentru mama de 8 Martie

Cea mai puternică rugăciune pentru mama de 8 Martie. „Dumnezeule, rugându-mă Ție pentru pentru mama mea, împlinesc una din cele mai sfinte datorințe, pe care Tu ai pus-o asupra mea. Și anume: să o cinstesc și să o iubesc din tot sufletul meu și din toată inima mea.

Cea dintâi din îndatoririle mele către ea este de a mă ruga ție totdeauna pentru sănătatea și bucuria ei, a mă supune și a o ajuta din toate puterile mele.

O, Dumnezeule atotputernic, care binecuvintezi pe fii pentru părinții lor și adesea în dreapta Ta mâine îi pedepsești pentru greșelile lor.  Primește umila mea mulțumită pentru binefacerile pe care le reverși neîncetat asupra mamei mele. Citește toată rugăciunea aici.

Parintele Iustin Parvu: Rugaciunea mamei nu are egal pe lumea asta. Este mai puternica decat rugaciunea preotului

Dumnezeule, Ziditorule al tuturor făpturilor! Adăugând milă peste milă, m-ai făcut vrednică să fiu mamă, bunătatea Ta mi-a dăruit copii, şi îndrăznesc să spun că ei sunt copiii Tăi, fiindcă le-ai dat fiinţă, i-ai făcut vii înzestrându-i cu suflet nemuritor, i-ai renăscut prin botez spre viaţa cea potrivită cu voia Ta, i-ai înfiat şi i-ai primit în sânul Bisericii Tale.

Doamne! Păzeşte-i în har până la sfârşitul vieţii lor, învredniceşte-i să se împărtăşească de Tainele legământului Tău, sfinţeşte-i cu adevărul Tău, ca să se sfinţească în ei şi prin ei sfânt numele Tău! Trimite-mi ajutorul Tău haric ca să îi cresc spre slava numelui Tău şi folosul aproapelui! Dă-mi în scopul acesta răbdare şi putere! Citește toată rugăciunea aici.

Referințe:

(1) https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/8-martie-sarbatoare-necrestina-68733.html

(2) https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Femeii

(3) https://historia.ro/sectiune/general/de-ce-sarbatorim-ziua-femeii-pe-8-martie-de-la-572478.html

Vezi și: Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urari pentru mame | Demamici.ro

Vezi și: Adevăratul cadou pe care toate mămicile și-l doresc de 8 Martie | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni