Totul despre torticolis la nou-născuți. Cauze si remedii | Demamici.ro

Torticolis mai este cunoscut popular sub denumirea de „gât sucit”, iar dacă un copil are această boală, capul lui va fi înclinat într-o parte.

Mai poartă denumirea de „gât stramb”, însă în pofida numelui, nu prezintă dureri. Atunci când un copil se naşte aşa, se numeşte „torticolis congenital”.

Totul despre torticolis la nou-născuți

Aproximativ 1 din 25 de nou-născuţi au torticolis congenital, iar de la 10 pana la 20% dintre bebeluşii cu torticolis au displazie de șold.

Cauzele torticolisului congenital

Este cauzat de rigiditatea muşchiului care face legătura dintre stern şi claviculă și se numeşte “torticolis muscular congenital”. Se dezvolta din cauza poziţiei copilului în uter, cu capul înclinat într-o parte sau pentru că muşchii au fost afectaţi în timpul naşterii.

Mai există și torticolisul congenital cauzat de structuri anormale ale oaselor gâtului, unde e posibil ca oasele să fie malformate sau sudate împreună sau ambele. Această afecțiune se numeşte sindromul Klippel-Feil.

Se va putea observa că bebeluşul îşi ține capul doar într-o parte şi are mişcări doar pe acea parte, fiind un semn de excrescenţă pe o parte a gâtului.

Torticolisul congenital este diagnosticat în primele două luni de viaţă. Chiar dacă părinţii nu-şi dau seama, pediatrul va observa problema.

Bebeluşii cu torticolis vor avea şi o formă asimetrică a capului pentru că dorm cu capul doar într-o parte. Astfel că medicul va avea nevoie şi de radiografii pentru a stabili ce formă de torticolis are micuțul.

Tratament pentru torticolis

Medicul vă poate recomanda să vă adresaţi unui kinetoterapeut sau unui chirurg ortoped, deoarece torticolisul muscular congenital se tratează de obicei prin adoptarea unor anumite posturi și prin întinderi.

Este necesar să faceţi aceste exerciţii cu bebeluşul zilnic, mai ales că mişcările nu sunt complicate, însă trebuie înțelese.

Trebuie dat copilului ocazia să întoarcă capul spre partea în care nu o face de obicei.

În același mod trebuie aşezat şi în pătuţ, ca să fie nevoit să-şi mişte capul într-o anume direcţie dacă vrea să vadă pe oricine se apropie de pătuţ. Bebeluşul trebuie pus pe burtică când este treaz pentru a i se dezvolta muşchii gâtului.

Atunci când torticolisul e descoperit la timp, până la vârsta de 2-3 luni, şi dacă se urmăresc recomandările medicului, se vor vedea schimbări majore în câteva luni. Starea copilului trebuie sa devină normală până la un an.

Însă dacă muşchii nu-şi revin până la vârsta de 18 luni, medicul de familie vă va trimite la un medic ortoped, care ar putea recomanda o alongaţie a muşchilor.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni