Totul despre plagiocefalia pozitionala sau capul turtit | Demamici.ro

Plagiocefalia pozitionala este o afectiune in care baza, fata laterala a capului copilului sunt aplatizate. Este rezultatul adoptarii unei pozitii laterale a capului pentru perioade indelungate.

Totul despre plagiocefalia pozitionala sau capul turtit

Poate fi cauzata de torticolisul congenital unde muschii gatului laterali se dezvolta diferit, astfel se determina torsiunea capului pe o parte.

Cauze

Craniul copilului este format din oase libere separate prin suturi, acestea actionand ca articulatii de expansiune care permit craniului sa se modeleze pentru a trece prin canalul de nastere si a se extinde alaturi de creierul care creste rapid.

Este determinata cand se exercita presiuni externe in mod repetat pe o parte a occiputului si astfel apare o zona plata. Este insotita de o frunte proeminenta, de forma ovala.

Cauzele plagiocefaliei pozitionale

  • Uterul stramt
  • Prematuritatea
  • Dormitul pe spate
  • Torticolisul muscular congenital

Simptome

Plagiocefalia pozitionala, plagiocefalia deformationala sau sindromul capului plat este o conditie descoperita caracterizata de evidentierea unei zone plate occipitale determinata de adoptarea prelungita a unei pozitii posterioare a capului.

In trecut era considerata doar o problema cosmetica deoarece nu restringe cresterea creierului si nu il lezeaza, insa sunt dovezi ca aceasta conditie poate determina si alte probleme medicale.

Pot exista probleme cu masticatia si ale alimentatiei normale, sau dificultatea vizuala care va necesita interventie chirurgicala.

Plagiocefalia pozitionala nu este singura deformare pozitionala, insa este cea mai frecventa.

Diagnostic

Diagnosticul este foarte usor de pus, fiindca aceasta conditie este observata la varsta de 2-3 luni ale bebelusului. Copiii despre care vorbim prezinta aplatizarea craniului pe o jumatate a occiputului.

Prezinta o bombare compensatorie a fruntii pe aceeasi parte a capului, insa se pot efectua teste aditionale daca se suspecteaza fuziunea suturii lambdoide.

Este ok sa se efectueze o radiografie de craniu sau un CT pentru a detecta suturile inca deschise ale craniului si a exclude sinostoza lambdoidei.

Tratament

Varsta reprezinta factorul important in cadrul tratamentului pentru ca dezvoltarea creierului este maxima in timpul primelor 12 luni de viata.

Cu toate ca multi copii au rezultate bune si prin dispozitivele ortopedice craniene in al doilea an de viata, durata tratamentului este lunga, iar corectia poate sa nu fie completa.

In cazurile grave de deformare, chirurgia poate reprezenta o solutie. In ziua de azi cea mai comuna forma de tratament este terapia de repozitionare si terapia prin banda.

Este posibil ca plagiogefalia pozitionala sa se autocorecteze pe masura ce copilul creste si devine matur, dupa spusele unor doctori. Este partial adevarat in cazurile usoare, dar cei mai multi pacienti moderat-severi nu se inscriu in aceasta categorie.

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână