Sănătatea copilului (dosarul bolilor)

Sindromul de alergie la polen-alimente | Demamici.ro

Sindromul de alergie la polen-alimente (numit și sindrom de alergie orală) provoacă un tip de reacție alergică. De obicei, afectează doar buzele, gura și gâtul și se întâmplă atunci când cineva cu o alergie la polen mănâncă anumite alimente – cel mai frecvent fructe, legume și nuci crude.

Ce se întâmplă în sindromul de alergie la polen-alimente?

În sindromul de alergie alimentară la polen (PFAS), sistemul imunitar al unei persoane crede că proteinele din unele alimente sunt ca proteinele polenului. Aceasta se numește „reacție încrucișată”. Când aceste alimente ating gura și gâtul persoanei, simptomele vor apărea în câteva minute.

Care sunt semnele și simptomele sindromului de alergie la polen-alimente?

După ce consumă alimente precum fructe și legume crude, persoanele cu PFAS pot prezenta simptome precum:

  • mâncărime sau furnicături la nivelul gurii și gâtului (cel mai frecvent simptom)
  • senzație de disconfort în gât
  • răguşeală
  • umflarea sau roșeața buzelor/ feței
  • mâncărimi ale urechilor și nasului

Simptomele apar de obicei imediat și durează de la câteva minute până la o jumătate de oră. Rareori, pot apărea simptome ale unei reacții alergice severe.

Unii oameni pot mânca alimente fără a avea simptome dacă pielea este decojită. Și mulți oameni nu vor avea simptome dacă mănâncă fructe sau legume gătite, deoarece proteinele alimentare care provoacă aceste simptome se modifică odată cu încălzirea. De exemplu, o persoană care are mâncărimi în gură când mănâncă un măr crud ar putea să mănânce plăcintă cu mere fără probleme.

Cineva care reacționează la alune sau nuci poate avea totuși simptome, deoarece proteinele din acestea nu se schimbă la fel de mult odată cu gătitul.

Cum este diagnosticat sindromul de alergie la polen-alimente?

Medicii diagnostichează sindromul de alergie la polen – alimente pe baza simptomelor unei persoane și a unui test cutanat. Testul se face în cabinetul unui alergolog. Testul îl ajută pe alergolog să vadă la ce polen sau alimente este alergică persoana. Uneori recomandă și analize de sânge.

Persoanele care au avut simptome de la alune sau nuci pot fi expuse riscului de reacții mai severe. Ar trebui să consulte un alergolog pentru a afla dacă trebuie să poarte un autoinjector cu epinefrină în cazul unei reacții.

Cum este tratat sindromul alergic la polen-alimente?

Tratarea PFAS implică evitarea alimentelor care provoacă simptome. Medicul vă poate spune dacă decojirea sau încălzirea alimentelor vă va ajuta.

De obicei, simptomele dispar rapid și nu este nevoie de medicație. Dar uneori medicii:

  • Recomandă un autoinjector cu epinefrină pe care să îl utilizați în cazul unei reacții.
  • Recomandă vaccinuri împotriva alergiilor (imunoterapie cu alergeni) persoanelor care au simptome sezoniere grave legate de alergiile la polen.

Alergiile la copii. Tipuri de alergii și particularități

Ce este alergia?

Alergia e o reacție anormală de apărare a sistemului imunitar la contactul cu anumite substanțe inofensive.

În mod normal, organismul uman se apară împotrivă agenților dăunători, precum virusurile și bacteriile. La unele persoane, corpul atacă în mod exagerat anumite substanțe pe care el le identifică greșit ca invadatori. Aceste substanțe poartă denumirea de alergeni și sunt de mai multe feluri – praf, mucegai, polen.

În încercarea de a proteja organismul, sistemul imunitar produce anticorpi numiți imunoglobulină E. Acești anticorpi determină apoi anumite celule să elibereze substanțe chimice în sânge pentru a se apăra împotriva alergenului. Histamina provoacă reacții alergice, ce variază de la ușoare la foarte grave. De fiecare dată când organismul e expus la același alergen, el va declanșa același răspuns alergic.

Alergiile la copii. Tipuri de alergii

Există multe tipuri de alergii, clasificate după mai multe criterii.

În funcție de alergenul care provoacă reacția alergică, cele mai comune alergii la copii sunt:

Alergia la polen

Polenul e unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai alergiilor sezoniere.

Alergia la polen se mai numește febra fânului (rinita alergică sezonieră). Alergiile la polen apar în special primăvara, vara și toamna, când plantele eliberează mici boabe de polen pentru a fertiliza alte plante din aceeași specie. Majoritatea polenului ce provoacă reacții alergice provine din copaci, buruieni și ierburi.

Citește tot articolul aici.

Referințe:

https://kidshealth.org/en/parents/oas-sydrome.html?ref=search

kidshealth.org.

sfatulmedicului.ro.

Vezi și: Alergiile alimentare la copii. Ce le cauzează, cum le recunoaștem și cum le putem preveni (P) | Demamici.ro

Vezi și: Alergiile alimentare la copii, mai periculoase decât intoleranțele. Care sunt principalele simptome | Demamici.ro

Vezi și: Astmul bronsic la copii poate fi cauzat de parfumul din detergenti | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

6 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

6 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

o săptămână