Sindromul copilului zgaltait. Greseala comisa de parinti, care pune copilul in pericol | Demamici.ro

Sindromul copilului zgaltait, una dintre cele mai comune greseli comise de parinti. Un studiu realizat in Marea Britanie a concluzionat ca peste 220 de bebelusi au murit sau au ramas cu dizabilitati fizice, din cauza aceasta.

Sindromul copilului zgaltait („shaken baby syndrome”) a fost prima data descris in anul 1970 de catre Dr. John Coffey – radiolog si Dr.Grethkelch Norman-neurochirurg. Acest sindrom apare in urma miscarii bruste sau zguduirea sugarului sau a copilului mic.

Infantii afectati sufera o alterare grava a creierului, retinei, membrelor si a coastelor, in unele cazuri instalandu-se si decesul. Sindromul copilului zgaltait apare din cauza faptului ca sugarul nu are creierul suficient de dezvoltat. Din acest motiv, in situatia unor miscari bruste, creierul se poate deplasa in cutia craniana si sa sufere leziuni.

S-a nascut sanatos, dar acum e orb si sufera de paralizie cerebrala. Cauza? Sindromul copilului zgaltait

Publicatia bbc.com a atras atentia asupra acestui subiect si a publicat povestea unui baietel din Marea Britanie, victima a unui astfel de sindrom.

Charlie s-a nascut sanatos, insa de la varsta de 16 luni, a ramas orb si cu paralizie cerebrala, in urma unui astfel de episod.

„Imi aduc aminte ca am iesit din dus si l-am gasit pe Charlie cenusiu la fata, fara viata, in bratele tatalui sau. Nici macar nu mai respira si nu intelegeam de ce. Am alergat cu el spre spital, nici nu ma asteptam sa mai reusim sa-l salvam”, povesteste mama baiatului.

Tatal baiatului a fost condamnat la 4 ani de inchisoare in 2009, dupa ce a recunoscut ca a folosit miscari violente asupra bebelusului, cauzandu-i rau.

Astazi, Charlie are 12 ani si continua recuperarea. Desi este un copil vesel si optimist, el va avea nevoie toata viata de ajutor.

Joanne Peacock, mama lui Charlie, s-a implicat in mai multe activitati si isi doreste sa traga un semnal de alarma cu privire la sindromul copilului zgaltait.

„Cel mai important lucru acum, dupa tot ceea ce s-a intamplat cu Charlie, este sa reduc numarul unor astfel de cazuri, si niciun copil sa nu mai treaca printr-un asemenea chin”.

Incidentele de acest gen se pot intampla oricui

Pediatrii sunt de parere ca declansarea acestui sindrom poate varia. Desi majoritatea parintilor nu si-ar putea imagina vreodata ca ar putea sa le faca rau copiilor, acest lucru se poate intampla si involuntar.

„In general, plansul necontrolat al bebelusului poate cauza sentimente de frustrare parintilor. Fara sa isi dea seama, din dorinta de a-i linisti, miscarile lor devin mai bruste. Nu dureaza decat cateva secunde ca micutul sa sufere de leziuni permanente”.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

19 ore

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

7 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână