Se dubleaza sau nu alocatiile din ianuarie 2020? Declaratiile premierului Ludovic Orban | Demamici.ro

Se dubleaza sau nu alocatiile din ianuarie 2020? Declaratiile premierului Ludovic Orban. Marirea alocatiilor din 2020 este o problema spinoasa care a declansat polemici atat in randul partidelor politice, cat si in randul cetatenilor.

Premierul Ludovic Orban a anuntat luni seara, la Digi24, ca nu sunt bani la buget pentru dublarea alocatiilor, insa se cauta solutii.

„Dublarea alocațiilor pentru copii nu are practic susținere bugetară, am spus-o din capul locului”, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi24.

„Noi ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii. De altfel, noi am asigurat în martie 2019 creșterea alocațiilor pentru copii la legea bugetului de stat. De ce am cerut o majorare atât de mare atunci, aproape dublarea? Pentru că PSD timp de aproape patru ani de zile nu a modificat alocațiile pentru copii, perioadă în care a existat creștere economică și a existat o rată a inflației, destul de mare.

Se dubleaza sau nu alocatiile din ianuarie 2020? Declaratiile premierului Ludovic Orban

Pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare, ca urmare a inflației în cei patru ani de zile și de a beneficia de creșterea economică. Noi am avut o fundamentare la momentul respectiv, am și spus din ce bani trebuie asigurată finanțarea acestei creșteri de alocații. PSD a venit populist și a spus: mai dublăm o dată, tot în 2019, fără niciun fel de sursă bugetară și fără niciun fel de motivație. Pur și simplu, că așa au vrut mușchii lor”, a declarat Ludovic Orban.

„Nu putem să aplicăm legea așa cum este ea adoptată”, a mai spus Orban. „Ne dorim creșterea alocațiilor, căutăm o soluție, avem mai multe variante în analiză, astfel încât să garantăm copiilor României că vor beneficia în timp de o creștere a alocației care să fie posibil de finanțat, care să nu creeze problema pe care ne-ar crea-o. Gândiți-vă că dublarea alocațiilor, așa cum a cerut PSD, înseamnă creșterea cheltuielilor bugetului de stat cu peste 6 miliarde, care înseamnă creșterea deficitului bugetar cu un procent semnificativ”, a adaugat premierul Ludovic Orban.

Cele 4 variante pentru sanctionarea proiectului de lege al PSD privind cresterea alocatiilor

Premierul Ludovic Orban a mentionat ca PNL nu poate accepta acest mod de legiferare. Asadar, variantele pe care premierul le ia in calcul sunt:

1. Atacarea la CCR
2. Prorogarea termenului de intrare in vigoare a legii
3. O reglementare care sa prevada o crestere rationala a alocatiilor copiilor
4. Varianta care sa cuprinda procedura de angajare a raspunderii

Legea privind dublarea alocatiilor de stat pentru copii a fost votata in Camera Deputatilor, in decembrie 2019, cu 179 de voturi „pentru”, 29 de abtineri, iar 3 parlamentari nu au votat. Initiativa legislativa prevede dublarea alocatiilor pentru copiii intre 2 si 18 ani care ar urma sa primeasca 300 de lei lunar, respectiv 600 de lei pentru copiii cu handicap. Legea va ajunge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni