Retard mintal sau dezvoltare întârziată? Diagnosticul de retard mintal poate fi unul greu de acceptat de către părinți, însă cel mai important este ca problema să fie identificată cât mai rapid și tratată ca atare.
Cuprins:
Retardul mintal la copii nu se poate detecta la naștere și nu este indicat nici măcar de anumite defecte fizice ale nou-născutului.
Prin acest diagnostic, medicul constată o încetinire a tempoului de dezvoltare a psihicii copilului.
De regulă, primele semne care îi pun pe gânduri pe părinți apar atunci când copilul intră la școală, iar capacitatea lui de asimilare a informațiilor prezintă întârzieri.
Un alt semnal care poate stârni îngrijorarea adulților este dificultatea copilului de a dobândi anumite abilități considerate firești vârstei sale, din punct de vedere comportamental sau al limbajului.
Totuși, este bine de reținut că nu orice întârziere din dezvoltarea copilului este semn de retard mintal și că mulți copii care s-au dezvoltat în primă fază mai încet au putut recupera pe parcurs sau au dat dovadă ulterior chiar și de abilități extraordinare.
Specialiștii în neuropediatrie nu pot explica cu exactitate ce declanșează acest diagnostic, însă acesta poate fi determinată de:
Retardul mintal se depistează încă din copilărie, iar o întârziere în dezvoltarea copilului sau anumite dificultăți în procesul de învățare vă pot trimite la un consult de specialitate.
Iată câteva aspecte la care orice părinte ar trebui să fie atent:
Categoriile de retard mintal sunt definite în strânsă legătură cu scorul obținut la testele de IQ
Retard mintal ușor: Acest scor corespunde unor persoane care achiziționează ceva mai lent principalele abilități necesare integrării sociale. Se estimează că aproximativ 80-85% dintre persoanele cu retard mintal diagnosticat fac parte din această categorie.
Retard mintal mediu: Retardul mintal mediu corespunde unui scor între 35 și 49 la testele de inteligență, fiind vorba de acei pacienți care au o vârstă mintală a copilăriei mici.
Pe măsură ce se dezvoltă fizic ca adulți le este foarte dificil să aibă o viață normală, fiind rare locurile de muncă care acceptă astfel de persoane.
Retard mintal profund: Corespunde unui scor între 0 și 24 la testele de inteligență, iar pacienții au lacune grave în ceea ce privește integrarea socială, dezvoltarea emoțională, iar limbajul este absent sau monosilabic.
În cazul unui diagnostic de retard mintal, medicii nu pot recomanda un tratament, deoarece acesta nu există.
În schimb, părinții pot opta pentru terapii care pot ameliora situația și îl pot ajuta pe copil să dobândească anumite abilități unde există lacune sau o încetinire, iar în unele cazuri se poate constata o îmbunătățire aproape totală a anumitor capacități.
Dintre terapiile care pot fi recomandate se numără: terapia fizică, terapia ocupațională, terapia logopedică, terapia comportamentală și doar un specialist neuropediatru poate face o evaluare corectă și recomadările necesare.
Vezi și: Ecranele cauzează întârzieri în dezvoltare, socializare și limbaj! Ce spune logopedul | Demamici.ro
Era o zi ca oricare alta. Stăteam în fața calculatorului, mirată de vremea instabilă de…
Veștile bune la matematică se amplifică în echipă! În ARENA de joc CampioMATE. Elevii-jucători și…
Mommy brain. Creierul se schimbă în timpul sarcinii - un nou studiu analizează „creierul de…
Primul festival internațional de dans incluziv și dans-terapie din țară - spațiu de acceptare și…
Microchimerismul fetal sau despre fenomenul prin care celulele copilului rămân în corpul mamei chiar și…
Ce părere au părinții despre sistemul de învățământ românesc? Rezultatele studiului Novakid, prezentate într-un webinar…