O tanara de 20 de ani a murit in timpul operatiei de cezariana in Maternitatea Cuza Voda din Iasi | Demamici.ro

Tragedie la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. O tanara de 20 de ani, aflata la prima nastere, a murit in timpul operatiei de cezariana. Potrivit cadrelor medicale, in cea de-a doua parte a operatiei au survenit complicatii. Tanara avea 110 kg, iar sarcina nu fusese monitorizata.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, gravida a fost internata in Maternitatea Cuza Voda din Iasi pe data de 17 decembrie, cu membranele rupte. Operatia de cezariana a avut loc in noaptea de 19 spre 20 decembrie.

Complicatia a aparut la 10 minute dupa ce copilul a fost scos din burta mamei. Pacienta a intrat in stop cardio-respirator si a murit, in ciuda incercarilor medicilor de a o resuscita timp de 95 de minute.

Vezi si: Stop cardio-respirator in cezariana. In ce cazuri apare stopul cardio-respirator | Demamici.ro

Cadrele medicale cred ca ar putea fi vorba despre o embolie amniotica, insa asteapta confirmarea in urma necropsiei. O ancheta a fost deschisa la nivelul spitalului. Copilasul, un baietel de 3000 grame a fost salvat si este sanatos.

„La 10 minute după ce a fost extras copilul, starea pacientei s-a agravat, a intrat în stop cardio-respirator, au început manevrele de resuscitare care au durat 95 de minute, din păcate deşi a fost implicată o echipă complexă, inclusiv un cardiolog, pacientă nu a mai putut fi salvată”, a declarat Dr. Anca Bivoleanu, purtator de cuvant al maternitatii.

Ce este embolia amniotica

Definiţie: embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintă o complicaţie foarte gravã a sarcinii, nasterii, sau avortului,cu instalare cataclismicã, caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, şoc, CID şi frecvent deces matern şi/sau fetal.

Incidenţa: 1/8000- 1/80.000 de naşteri

Prognostic:
• mortalitate maternă: 61 -86%;
• sechelaritatea neurologică: 85% la supravieţuitoare;
• supravieţuirea neonatală: 70%.

Cazul Andreei Balan a ridicat foarte multe semne de intrebare cu privire la cat de bine se cunosc riscurile operatiei de cezariana de catre femeile care opteaza pentru acest tip de nastere.

Stopul cardio-respirator reprezinta o complicatie care poate aparea in timpul nasterii prin cezariana. Un stop cardio-respirator este semnalat la 12.000 de nasteri. In majoritatea cazurilor, femeile care fac stop cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana sufera si de alte afectiuni care au fost sau nu diagnosticate corespunzator.

Foto simbol

 

 

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

4 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

4 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

6 zile