O fetita de 7 ani a trecut printr-un transplant de maduva pentru a-si salva sora | Demamici.ro

O fetita a trecut printr-un transplant de maduva pentru a-si salva sora. Makaela Dancey a fost supusă unei intervenții dureroase pentru a încerca să o ajute pe sora ei, după ce familia a descoperit că este singura donatoare potrivită.

Sora ei Keira, de 13 ani, a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă acută în decembrie 2017. Acest tip de cancer este foarte rar, el afectand 3.100 de persoane în fiecare an, în Marea Britanie.

După ce a trecut prin nenumărate tratamente pentru combaterea bolii agresive, adolescenta nu a avut de ales decât să facă transplant de măduvă osoasă.

Mama lor Emma, din Swindon, Wiltshire, a spus: „Makaela a fost foarte curajoasă. Era singura ei șansă (n.r. – singura sansa a surorii mai mari, Keira).

Era speriată. Prima dată a spus că nu vrea să facă asta și i-am spus că ne vom putea opri în orice moment iar nimeni nu se va supăra.

O fetita a trecut printr-un transplant de maduva pentru a-si salva sora

„I-am spus Mikaelei că Keira a trecut printr-o mulțime de operații și că a fost în regulă. Este ca un somn lung și nu va ști nimic despre asta. I-am mai spus că își poate lua jucăria preferată peste tot, pentru confort. Acest lucru a bucurat-o mult.

„Keira este în remisie în acest moment. Grijile nu au trecut, intrucat cancerul poate recidiva în următorii ani.”

Interventia chirurgicala de o oră și jumătate a fost efectuată la Spitalul de Copii Bristol (BCH) în luna mai a anului trecut.

Makaela a spus: „Am făcut-o pentru că Keira avea nevoie de asta ca sa se faca bine, dar a fost dureros”.

Keira a avut multiple complicații în ultimii doi ani și a fost nevoita sa faca nenumarate drumuri catre unitatea medicala.

Emma își amintește ziua în care și-a găsit fiica bolnavă în pat.

Ea a spus: „Nu a răspuns și nu am putut să o trezesc așa că am sunat la o ambulanță și în două ore au aflat că are leucemie.

„Am fost transferați la Bristol și apoi au descoperit că avea sângerări pe creier, iar doctorii nu credeau că va supraviețui.

Dar a avut multiple complicații anul trecut și a fost în terapie intensivă cu cardiomiopatie, care este un efect secundar al chimioterapiei. Inima ei revine la normal, dar este încă ușor deteriorată.”

Până în septembrie, Keira s-a întors la școală, insa cancerul a recidivat în februarie 2019.

Emma a spus: „Ne readuceam viața la normal, dar apoi a recidivat, așa că a trebuit să ne întoarcem la BCH pentru a începe din nou chimioterapia.

Prima rundă a eșuat, așa că au încercat un nou medicament din America pe care BCH nu l-a folosit la copii, ci la adulți”.

Emma a explicat că acest lucru nu a funcționat, dar alte medicamente au ajutat-o să se pregătească pentru transplantul de măduvă.

Adolescenta trebuie să efectueze vizite săptămânale la spital și nu îi este permis sa mearga în zone aglomerate, cum ar fi supermarketurile sau cinematografele din cauza sistemului imunitar slabit.

In prezent, Keira face home schooling, dar spera ca intr-o zi va putea merge la scoala ca toti ceilalti copii.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

14 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni