Știri interne

O femeie din Târgu Neamț a născut prin cezariană, acasă, operată de soţ şi soacră | Demamici.ro

Operată de soţ şi soacră. Un caz șocant s-a petrecut în localitatea Târgu Neamț! O femeie în vârstă de 34 de ani, aflată la cincea naștere, a născut acasă, cu ajutorul soțului și a soacrei.

Problema majoră în acest caz a fost faptul că soțul și soacra, fără pregătire medicală, au efectuat o operație de cezariană, cu ustensile cumpărate de pe internet, fără să apeleze la ajutorul unor cadre medicale. Familia a explicat gestul extrem spunând că nu are încredere în medicii din România.

Din fericire, deși femeia a suferit o intervenție chirurgicală neadecvată și extrem de periculoasă, fiind făcută în asemenea condiții, atât mama cât și bebelușul au ajuns la spital unde au primit îngrijirile potrivite și sunt în stare bună.

Operată de soţ şi soacră. Reacția Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost întrebat, joi, dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

„Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă. Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar.

Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Numărul de nașteri la domiciliu este în creștere

Potrivit studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul de nașteri la domiciliu este în creștere. Cele mai multe sunt în Țările de Jos, acolo unde există legislație și sunt asigurate toate condițiile pentru astfel de situații. 16,3% din totalul nașterilor de aici au loc acasă. Urmează Danemarca, cu 14,73% și Germania, cu 12,17 procente. România are o rată sub 2%.

Ultima evaluare arată că, în 2019, au fost 591 de astfel de cazuri, însă doar o parte dintre aceste femei au născut acasă pentru că așa au vrut. Pe de altă parte, țara noastră are cea mai ridicată rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape 2 procente.

O femeie de 42 de ani din Piatra Neamț a murit după ce a născut acasă cu moașa

femeie în vârstă de 42 de ani din Piatra Neamț a murit la naștere, din cauza unei sângerări puternice, după ce a decis să nască acasă. Mama se afla la prima sarcină și a decis să își aducă pe lume pruncul cu ajutorul unei moașe pe care ar fi găsit-o în urma unor căutări în mediul online.

Femeia de 42 de ani a sângerat abundent după nașterea petrecută acasă și a intrat în stop cardio-respirator. Copilul a supraviețuit, însă mama a fost transportată la spitalul din Piatra Neamț în comă. Pacienta a fost internată pe secția de ATI, însă medicii nu au mai putut să o salveze și au fost nevoiți să declare decesul. Citește articolul complet aici!

Foto simbol

Vezi și: O femeie din Alba a stabilit un record național după ce a născut opt copii prin cezariană. Medicii români nu recomandă mai mult de trei | Demamici.ro

Vezi și: Două cezariene în mai puțin de doi ani. Una în România, cealaltă în Torino. Descriere comparativă | Demamici.ro

Share

Articole recente

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

o zi

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 săptămâni