Tu - mamă și femeie

Noua ta viata de mamica: nu exista „cale usoara” cu un copil mic | Demamici.ro

Noua ta viata de mamica: nu exista „cale usoara” cu un copil mic. Imi pare rau ca o spun direct, dar viata cu un nou nascut inseamna un singur lucru: supravietuire.

Inseamna sa te trezesti la orice ora din noapte, sa il hranesti cand iti cere, numeroase schimbari de scutece si… Da! Multa, multa cafea! Desigur, sunt multe alte lucruri pe care le avem de invatat in noua noastra meserie, insa la inceput e destul de simplu: trebuie sa te asiguri ca bebelusul isi primeste portiile necesare de somn si mancare.

Cel mai important, nu pune presiune pe tine

Avem acces la orice tip de informatie, iar acest lucru ne face sa ne simtim bombardate din stanga si dreapta cu numeroase asteptari. Involuntar, ajungem sa punem presiune pe noi. „Oare copilul meu doarme suficient?”, „E normal sa fie atat de agitat noaptea?”, numeroase „de ce-uri” si comparatii cu alte mamici si bebelusi.

Inceteaza! Inspira adanc, expira si intelege ca orice fel de presiune pe care ti-o pui pe umeri il afecteaza si pe bebelus. Si este prea mult pentru o faptura care abia a venit pe aceasta lume de doar cateva saptamani.

Noua ta viata de mamica: nu exista „cale usoara” cu un copil mic

Stabileste o regula care sa te ajute. Incepand de azi, elimina din vocabularul tau sintagmele „Ar trebui sa…”, „Bebelusul meu ar trebuie sa fie…”

Asa cum fiecare mama este diferita, la fel si bebelusii sunt diferiti intre ei si nu au aceleasi reactii. Tot ceea ce trebui sa te preocupe in primele saptamani/ luni de viata ale copilului sunt alaptatul, orele lui de somn si sa fie supravegheat/ schimbat de scutece. Atat. Asta e tot ce are nevoie un copil in prima faza a vietii.

Sa ne bucuram mai mult de maternitate

Mi-as dori ca noi, mamele, sa incepem sa ne bucuram mai mult de perioada maternitatii, indiferent de etapa in care ne aflam. Sigur, a te bucura de maternitate nu inseamna ca vom avea parte de bebelusi care dorm 12 ore neintrerupt pe zi. A te bucura de maternitate inseamna o asumare, o alegere.

Sa alegi sa te bucuri de aceasta faza, sa o traiesti din toata inima, inclusiv atunci cand ai parte de putine ore de somn si momente imprevizibile. Nu ne putem schimba bebelusii, e o faza pe care trebuie sa o acceptam cu gratie.

Alege sa ii permiti haosului sa intre in viata ta, odata cu miracolul numit copilul tau. Alege sa lasi lucrurile sa mai scape si de sub control, iar tu sa ramai singurul lucru constant din viata bebelusului tau, a carui lume se schimba in permanenta.

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

5 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

6 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

7 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

7 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână