Mămici și tătici celebri

Hilary Swank, numită „iresponsabilă” pentru că a devenit mamă la 48 de ani. Dar nimeni nu l-a arătat cu degetul pe Al Pacino, proaspăt tătic la 83 de ani | Demamici.ro

Actrița Hilary Swank a devenit anul acesta, oficial, mamă! Și nu orice fel de mămică, ci una de gemeni.
În luna aprilie, actrița de la Hollywood și soțul ei, Philip Schneider au întâmpinat venirea pe lume a celor două minuni, o fetiță și un băiețel.

„Nu a fost ușor, dar cu siguranță a meritat”, a declarat actrița în vârstă de 48 de ani, la scurt timp după ce a născut.

Însă opinia publică nu a fost de acord cu ea. Internetul a ajuns să fie împânzit de mesaje la adresa actriței, pe care internauții au numit-o „iresponsabilă”, pentru simplul fapt că a decis să facă copii după vârsta de 40 de ani.

„Câtă iresponsabilitate profundă să aduci pe lume copii la o vârstă atât de înaintată, doar ca să îți îndeplinești dorința egoistă de a avea copii”, i-a transmis un utilizator Instagram în dreptul unei postări în care apare alături de cei doi bebeluși.

„Până când copiii tăi vor ajunge la vârsta de 20 de ani, ambii lor părinți vor fi ori într-un azil, ori morți”, a fost un alt comentariu la adresa actriței.

Publicația Glamour Magazine a ridicat problema sexismului, în ceea ce privește vârsta acceptată din punct de vedere social, pentru a avea copii, la femei și la bărbați, în contextul valului de ură la adresa actriței Hilary Swank

„Nimeni nu a arătat cu degetul către actorul Al Pacino, care la 83 de ani așteaptă cel de-al patrulea copil, alături de iubita lui în vârstă de 29 de ani.”

La fel cum nimeni nu a arătat cu degetul către actorul Robert De Niro, care a devenit tată pentru a șaptea oară, anul acesta, în mai, la vârsta de 79 de ani.

„Ați ghicit, e vorba de sexism”, se arată în articolul din publicația citată.

Atât Robert De Niro, cât și Al Pacino sunt cu cel puțin trei decade mai în vârstă decât Hilary Swank și cu siguranță vor fi în preajma copiilor abia veniți pe lume pentru o perioadă mult mai scurtă decât actrița condamnată de opinia publică.

Cu toate acestea, nimeni nu se arată deranjat de decizia bărbaților de a deveni tătici la vârsta de bunici, iar Hilary Swank, deși a reușit cu succes să poarte o sarcină la o vârstă mai înaintată, nu a primit aceeași recunoaștere.

Poate că are de-a face cu modul în care sunt privite femeile din punct de vedere biologic.

Femeile pot fi fertile și, prin urmare, să devină mame, doar pentru o anumită perioadă de timp.
În timp ce un bărbat poate lăsa o femeie însărcinată mare parte din viața lui.

Nici măcar termenii medicali nu ajută femeile în acest sens. O sarcină după vârsta de 35 de ani este numită „sarcină geriatrică”, în timp ce pentru bărbați nu există un termen echivalent, în ciuda faptului că a concepe copii la o vârstă înaintate, și ca bărbat, poate veni cu anumite riscuri.

De ce vă pasă atât de mult când o femeie alege să devină mamă?

Ne-am dezvoltat ca societate, însă când vine vorba de femei, bărbați și reproducere, în general, avem și acum parte de multe mentalități învechite peste măsură.

Un exemplu ar fi prezentatorul Nick Cannon, care la vârsta de 42 de ani are 12 copii, cu 6 femei diferite. Și nu este un caz singular, inclusiv pe în showbiz-ul autohton întâlnim cazuri similare.

E cineva deranjat de acest aspect? Este acel bărbat pus la zid sau mai degrabă admirat?

Să ne gândim puțin, dacă o femeie s-ar fi aflat în aceeași situație, cu atât de mulți copii făcuți cu atât de mulți parteneri, oare ar mai fi fost la fel de admirată?

Cum credeți că ar fi fost catalogată?

Un alt exemplu pe care publicația „Glamour” îl mai scoate la iveală este cel al actriței Jennifer Aniston.

La vârsta de 54 de ani, actrița nu are copii, însă presa a speculat multă vreme despre o posibilă sarcină, în perioada în care cunoștea faima odată cu serialul Friends.
Nimeni nu bănuia atunci că actrița, deși se afla la „apogeul fertilității”, urma un tratament de fertilizare in vitro.

Și cu toate astea, bărbații trecuți de 40 de ani și fără copii, de ce nu sunt atât de atent urmăriți de ochiul critic al societății?

Motivul din spatele acestor diferențe colosale este, desigur, sexismul și anumite puncte de vedere misoginiste pe care societatea încă le mai are cu privire la fertilitatea femeii.

Prin urmare, femeile care își doresc copii ar trebuie să îi facă la foc automat, la 20 de ani și până la vârsta de puțin peste 30 de ani.

Dacă o fac mai devreme, sarcina va fi considerată „o greșeală”. Iar dacă o vor face mai târziu, vor fi considerate „mame bătrâne”. Tocmai din acest motiv termenul de „trecută de prima tinerețe” se folosește cu precădere în cazul femeilor care încep să dea semne de îmbătrânire, doar din cauza presupusei infertilități.

Iar dacă ar fi să ne luăm după normele societății actuale, așa cum o femei nu are voie să îmbătrânească, tot așa nu are voie nici să devină mamă mai târziu în viață.

Însă ceea ce o femeie alege să facă cu corpul ei nu este motiv de dezbatere publică.

O privește doar pe ea.

Ca mamă, ca femeie.

sursa: glamourmagazine.co.uk

Vezi și: Ramona Bădescu, despre provocările vieții de mamă la 50 de ani: „Mamelor le-aș da un salariu, pentru că este cea mai grea meserie” | Demamici.ro

Vezi și: Ramona Bădescu, gânduri de mamă la 51 de ani: „Îmi pare rău că Dumnezeu mi l-a dat atât de târziu” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

5 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

5 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

7 zile