Greutatea si lungimea fatului in fiecare saptamana de sarcina | Demamici.ro

Din momentul in care afli ca esti insarcinata viata ta se schimba radical. Bucuriile sunt mai multe si mai mari, insa la fel sunt si grijile. Inca de cand e in burtica, micuta inimioara ii face mamei multe ganduri. Fiecare viitoare mamica se intreaba daca fatul ei se dezvolta cum trebuie asa ca intrebarea: „Cat cantareste bebelusul?” este una dintre cele mai adresate de gravide. Grijile viitoarei mamici sunt fondate caci greutatea si lungimea sunt indicatori importanti ai sanatatii bebelusului.

Mamici, daca va pricepeti la formule, exista o modalitate prin care, cunoscand parametrii din ecografii  puteti calcula greutatea si lungimea fatului. LMP (ultima menstruatie) LMP-GA (varsta gestationala conform ultimei menstruatii) LMP-EDC (data probabila a nasterii conform ultimei menstruatii) BPD = diametru biparietal (de la o tampla la cealalta) CRL = lungimea fatului de la crestetul capului la coccis (fundulet) FL = lungimea femurului AC = circumferinta abdomenului HC = circumferinta capului. HC/AC = raportul dintre circumferinta capului si circumferinta abdominala.

Lungimea totala a bebelusului = FL X 7 Greutatea totala a bebelusului= 1.4 X BPD X FL X AC – 200 Daca veti calcula singure greutatea conform formulei de mai sus veti observa ca ecograful are o abatere de aproximativ +/- 350g.

Fiecare copilas este diferit si are propriul ritm de dezvoltare si in burtica si in mediul extern. Asadar, exista posibilitatea ca valorile din tabel sa difere. Atata timp cat medicul care va monitorizeaza sarcina spune ca fatul se dezvolta bine, nu aveti motive sa va ingrijorati.

La nastere un nou-nascut normoponderal are o greutate intre 2800 si 4500 de grame. Daca are mai putin inseamna ca este subponderal, iar daca are mai mult este supraponderal. In ceea ce priveste lungimea, un nou-nascut are intre 48 si 54 cm.

Foto: Cassidy Rowell

Citeste si:

ANESTEZIA EPIDURALA – CUM SE FACE SI IN CE CAZURI NU ESTE INDICATA! INFORMATII PUTIN CUNOSCUTE DESPRE RISCURI | DEMAMICI.RO

ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP

CUM SA PREVII APARITIA VERGETURILOR IN TIMPUL SARCINII? CE CREMA A FACUT MINUNI IN CAZUL MEU

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână