O tigara pe zi in timpul sarcinii dubleaza riscul aparitiei sindromului de moarte subita a sugarului | Demamici.ro

Un nou studiu publicat in jurnalul Academiei Americane de Pediatrie arata ca fumatul unei singure tigari pe zi in timpul sarcinii dubleaza riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului (SMSS).

Chiar daca gravida fumeaza cu 3 luni inaintea conceperii copilului si renunta la tigari in timpul sarcinii, riscul mortii subite este cu 50% mai mare decat in cazul nefumatoarelor.

Legatura dintre fumat si sindromul mortii subite a sugarului nu este noua. Acest studiu aduce in plus analiza numarului de tigari fumate. Cu cat o gravida reduce numarul de tigari, cu atat riscul scade.

O reducere semnificativa a sindromului mortii subite la sugari s-a produs in anii 1990 cand parintilor li s-a recomandat sa-si culce bebelusii pe spate si nu pe burta. Campania „somnului pe spate” a contribuit la reducerea mortii sugarilor la jumatate. Din pacate, numarul copiilor care mor din cauza sindromului mortii subite este de 3700 anual, in Statele Unite ale Americii.

Studiul amintit anterior arata ca eliminarea completa a fumatului pe timpul sarcinii reduce sindromul mortii subite cu in 22%, ceea ce inseamna ca 800 de vieti ale bebelusilor ar putea fi salvate anual.

Cum se explica riscul crescut de aparitie a sindromului mortii subite la sugarii in cazul femeilor care fumeaza in timpul sarcinii? Teoria sustine ca nicotina pe care mama o asimileaza prin fumat afecteaza dezvoltarea creierului bebelusului. Mai exact, nicotina ar avea impact asupra unui neurotransmitator (serotonina) care are un rol foarte important in reglarea respiratiei in timpul somnului.

„Cunoscand aceste informatii, doctorii pot sa consilieze mai bine femeile insarcinate in legatura cu fumatul. Este important sa se stie ca numarul de tigari fumate pe zi creste semnificativ riscul aparitiei sindromului mortii subite”, a declarat Dr. Tatiana Anderson, unul dintre coordonatorii studiului.

„Ne dorim ca asemenea campaniilor care au drept scop educarea parintilor cu privire la pozitiile de somn ale bebelusilor si aceste informatii sa reduca incidenta sindromului mortii subite la sugari. Sfatuind femeile in legatura cu acest risc, numarul bebelusilor care mor din aceasta cauza ar scadea”, a adaugat Anderson.

„Femeile trebuie sa inteleaga ca renuntarea la fumat inainte de concepere si pe timpul sarcinii scade probabilitatea aparitiei SMSS-ului. Femeile insarcinate care nu pot renunta complet la acest viciu trebuie sa inteleaga ca fiecare tigara pe care o elimina contribuie la scaderea riscului ca bebelusul lor sa moara intr-un mod neasteptat din cauza SMSS”, a declarat Dr. Tatiana Anderson.

Studiul

Au fost analizate 20 685 463 nasteri din care 19 127 de morti cauzate de sindromul mortii subite a sugarului. In timpul studiului 12% dintre femei au recunoscut ca au fumat inainte de a ramane insarcinate, iar 9% ca au continuat sa fumeze in timpul sarcinii.

Rezultate:

  • fumatul inainte de sarcina, chiar daca se renunta pe perioada sarcinii, creste riscul aparitiei SMSS cu 50%.
  • Fumatul unei tigari pe zi in timpul sarcinii dubleaza riscul aparitiei SMSS.
  • Cu cat se fumeaza mai multe tigari zilnic, cu atat cresc sansele ca SMSS sa apara.
  • De la peste 20 de tigari fumate zilnic, riscul aparitiei sindromului mortii subite la sugari se tripleaza.
  • Renuntarea la fumat in timpul sarcinii reduce riscul SMSS cu 23%.
Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână