Gáspár György, despre dezvoltarea sănătoasă a copilului. Un copil copleșit de emoții are nevoie de o îmbrățișare, nu de o jucărie | Demamici.ro

Gáspár György, despre dezvoltarea sănătoasă a copilului. Un copil copleșit de emoții are nevoie de o îmbrățișare, nu de o jucărie. Un copil copleșit de emoții, al cărui comportament reprezintă în mod clar manifestarea unor stări dificile, are nevoie de prezența conștientă a părintelui.

Atunci când copilului îi este greu și se confruntă cu emoții copleșitoare, părintele trebuie să-i fie alături din punct de vedere afectiv. În caz contrar, acel copil va fi supus unui risc crescut de a se confrunta, mai târziu în viața sa, cu fel de fel de adicții.

Gáspár György, despre dezvoltarea sănătoasă a copilului. Un copil copleșit de emoții are nevoie de o îmbrățișare, nu de o jucărie

Într-o postare făcută pe contul său de Facebook, psihoterapeutul relațional Gáspár György, președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie afirmă:

Gáspár György: „Sărăcia relațională este o formă de neglijare psihologică. Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu sau este copleșit de emoții, o jucărie – în loc de o îmbrățișare – care să-l calmeze, este nesănătos din punct de vedere relațional.

Lipsa relațiilor sigure poate afecta dezvoltarea sănătoasă a copilului și poate creiona bazele manifestărilor adictive de mai târziu.

Prezența conștientă a părintelui și disponibilitatea afectivă sunt strategii de alinare a suferinței copilului și diminuează riscul comportamentelor care creează dependențe.”

Sărăcia relațională are același echivalent și în relațiile de cuplu. Harville Hendrix: „Se aplică și în cazul cuplurilor – a oferi un cadou mai degrabă decât o îmbrățișare și căldură este sărăcie relațională”

Harville Hendrix, psiholog american specializat în terapia de cuplu, a apreciat postarea lui Gáspár György și a precizat, printr-un comentariu, că sărăcia relațională se manifestă în mod similar și în cazul cuplurilor. Atunci când un partener care are nevoie de afecțiunea celuilalt, primește din partea acestuia un lucru material în loc de disponibilitate afectivă, vorbim despre sărăcie relațională.

Harville Hendrix: „Sunt cu totul de acord și mă bucur că ai dat acest exemplu de sărăcie relațională, de a oferi o jucărie mai degrabă decât o îmbrățișare. Este o imagine foarte bună. Se aplică și în cazul cuplurilor – a oferi un cadou mai degrabă decât o îmbrățișare și căldură este sărăcie relațională”.

Vezi și: Nu-ți umili copilul, nu așa învață. Psihologul Gáspár György: „Rușinea aruncată de un adult asupra copilului îl lovește în pe cel mic în centrul ființei sale” | Demamic.ro

Vezi și: Cum și cu cine devin copiii „imposibili”, „obraznici”? Oana Moraru: „Neascultarea copiilor nu este niciodată a copiilor. Ci a relației pe care adultul o are cu ei” | Demamici.ro

Vezi și: Oana Moraru, expert educațional: „Nu e niciodată vina copilului dacă este foarte neascultător” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni