Epiziotomia – taierea perineului in timpul nasterii vaginale! Cum se face si cum poate fi evitata VIDEO | Demamici.ro

Epiziotomia este interventia chirurgicala care presupune o incizie in zona perineului, menita sa usureze nasterea naturala. Se pare ca la ora actuala, foarte multe dintre femeile care nasc natural sunt supuse acestei proceduri medicale.

Un raport din 2008 arata ca in Romania 68,2% dintre nasterile vaginale au fost realizate cu epiziotomie, spre deosebire de Germania unde procentul acestui tip de interventie a fost de 27,7%.

Exista mai multe tehnici prin care se poate realiza taietura din zona dintre vagin si anus. Epiziotomia mediana presupune taierea dreapta, spre rect, pe cand cea medio-laterala presupune taierea oblica fata de rect. Cea de-a doua necesita un timp de vindecare mai lung.

Dupa interventie, unele femei resimt un oarecare disconfort, in timp ce pentru altele e un adevarat chin. Asadar, daca aveti intrebari este bine sa discutati cu medicul care va monitorizeaza sarcina si cu care urmeaza sa nasteti.

De ce e necesara epiziotomia?

Epiziotomia se face pentru a preveni ruperea perineului (zonei dintre vagin si anus). Ruptura de perineu se vindeca mult mai greu decat epiziotomia care in medie necesita un timp de vindecare de 15 zile. Se pare ca aceasta procedura previne incontinenta urinara si relaxarea pelvina, ambele posibile urmari ale nasterii naturale.

Vindecarea dupa epiziotomie

Pentru a accelera vindecarea dupa epiziotomie este esentiala igiena foarte riguroasa a zonei. Toaletarea se face de 2 ori pe zi, cu un gel intim, dupa care se usuca prin stergerea cu un prosop moale care trebuie schimbat foarte des. Pentru o cicatrizare mai rapida puteti folosi creme cicatrizante, bineinteles la recomandarea medicului.

Evitarea epiziotomiei:

Interventia chirurgicala poate fi evitata. Este foarte important sa discutati acest aspect cu medicul cu care urmeaza sa nasteti. De asemenea, puteti lua anumite masuri inainte de nastere:

– masajul perineal prenatal
– invatarea unei tehnici de impingere mai lenta
– alimentatia sanatoasa care contribuie la elasticitatea pielii
– exercitiile Kegel
– comprese cu apa calda si masaj perineal in timpul nasterii

Citeste si:

8 MITURI LEGATE DE CEZARIANA. E MAI USOR SA NASTI PRIN OPERATIE DECAT VAGINAL | DEMAMICI.RO

ANESTEZIA EPIDURALA – CUM SE FACE SI IN CE CAZURI NU ESTE INDICATA! INFORMATII PUTIN CUNOSCUTE DESPRE RISCURI | DEMAMICI.RO

ADEVARUL DESPRE DURERILE DE DUPA CEZARIANA – RAHIANESTEZIA SI DURERILE DE CAP

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

14 ore

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

5 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni