Dr. Mihai Craiu avertizeaza: nu utilizati Ventolin injectabil in aparatul de nebulizat! | Demamici.ro

Dr. Mihai Craiu avertizeaza: nu utilizati Ventolin injectabil in aparatul de nebulizat! Sezonul virozelor a adus in prim plan probleme legate de folosirea incorecta a aparatelor de nebulizat.

Dr. Mihai Craiu a explicat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii cat de grava poate fi folosirea Ventolinului injectabil in aparatul de nebulizat.

Din nefericire, foarte multe persoane recurg la aceasta solutie neinspirata intrucat solutia de Ventolin pentru nebulizat se gaseste foarte greu. Dr. Mihai Craiu avertizeaza asupra pericolului la care se expun persoanele care folosesc solutie injectabila in nebulizator:

Dr. Mihai Craiu avertizeaza: nu utilizati Ventolin injectabil in aparatul de nebulizat!

In ultimele săptămâni am primit la CPU INSMC „Alessandrescu-Rusescu” câțiva pacienți cu astm/wheezing recurent care s-au agravat după nebulizarea de Ventolin, aparent administrat în doză corectă. Care ar putea fi explicația?

Excepțional de rar există pacienți astmatici cărora adrenergicele (cu durata scurtă de acțiune cum este Ventolinul sau cu durată lunga de acțiune cum sunt Salmeterolul, Formoterolul etc) le fac rău, deoarece accentuează spasmul bronșic.

Din cauza unei particularități a receptorului beta-adrenergic… Un singur aminoacid, in poziția 16 a receptorului este înlocuit (arginină cu glicină), si totul funcționează invers…

Dar asta este relativ rar. Am stat să mă gândesc, până am avut o idee: dacă Ventolinul nebulizat in doza corectă era ALTCEVA?

Răspunsul părinților a confirmat suspiciunea. Ventolinul utilizat NU ERA soluție 0.5% de uz inhalator (in sticla brună) ci solutie de uz injectabil.

Conform prospectului această soluție se administrează DOAR injectabil, deoarece are un pH foarte acid, de 3.5

Adică ar irită, ca o arsură. De ce? Pentru că este diluat cu ACID SULFURIC!

Nu utilizați Ventolin injectabil în aparatul de nebulizat!!!!

Soluția pentru actuala criză de aprovizionare (căci familiile au nebulizat soluția injectabilă deoarece nu se găsește usor soluția de nebulizat 😱) este administrarea de Ventolin spray cu babyhaler (sau orice alt spacer) cu mască, la copilul mic, cu vârstă până in 4 ani.

Cum se vede in acest scurt material video de la Societatea Irlandeză de Astm.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni