Bebeluși

Cum se face corect igiena intimă la copii în funcție de gen și vârstă | Demamici.ro

Cum se face corect igiena intimă la copii. Chiar dacă regulile de igienă diferă, și la băieți și la fetițe zonele genitale sunt extrem de sensibile și necesită o atenție deosebită la baie. Află cum se face igiena intimă la copii și care sunt diferențele între sexe atunci când vorbim despre curățarea și spălarea organelor genitale.

Cum se face corect igiena intimă la copii. Igiena intimă a nou-născutului

Organele genitale ale bebelușului sunt foarte delicate, iar curățarea acestor zone se va face cu foarte multă atenție, mai ales în primele săptămâni de viață. Fie că este băiat sau fetiță, igiena intimă a nou născutului trebuie făcută în majoritatea timpului doar cu apă, eventual cu prosopele curate înmuiate în apă. Se poate folosi un gel de duș special creat pentru pielea delicată a copilului. Nou-născutul trebuie spălat și îngrijit doar cu produse speciale, avizate de medici pediatri, testate dermatologic, hipoalergenice și cu PH neutru. Pe cât posibil, evitați folosirea șervețelelor umede parfumate.

Schimbarea la timp a scutecului este un aspect foarte important atunci când vorbim de igiena intimă a bebelușului. Dacă organele genitale stau prea mult în contact cu urina și fecalele copilului, acestea vor fi predispuse la iritații și infecții. Un nou născut poate fi schimbat și de 6 ori pe zi. Pe măsură ce crește, bebelușul va „consuma” din ce în ce mai puține scutece.

Cum se face corect igiena intimă la copii. Cum îngrijim zona intimă la bebelușii băieței?

La fiecare schimbare de scutec și la băița, se spală sau se șterge zona din jurul organului genital și scrotul pentru a curăța depunerile de urină sau fecale. Fiind vorba de un copil atât de mic, nu toate mămicile se încumetă să-l spele în chiuvetă sau în cădiță ori de câte ori îi schimbă un scutec, așa că poți folosi o cârpă curată înmuiată în apă sau fașă sterilă umedă. Într-o anumită măsură, organul genital al băiețeilor se curăță singur, așa că nu este recomandat să tragi prepuțul înapoi pentru că nu este capabil să revină la loc, conform romedic.ro.

Prepuțul copilului se află la capul zonei intime și se va separa de ea, în mod natural, până la vârsta de 2 ani. Forțarea prepuțului poate provoca o ruptură și bebe poate rămâne cu cicatrici sau chiar probleme mai grave care se vor manifesta mai târziu, în adolescență.

Dacă bebe a fost circumcis, tot ceea ce trebuie să faci este să păstrezi zona curată și ferită de microbi. În acest caz, ar fi bine ca zona intimă a celui mic să fie aerisită și să stea cât mai puțin în scutece până se vindecă rana. Un organ genital circumcis se vindecă în 7-10 zile. În primele zile de la circumcizie, zona intimă a copilului poate fi roșie și umflată și se poate observa o secreție gălbuie. Toate acestea sunt semne normale de vindecare.

Dacă organul genital al băiețelului se infectează, roșeața nu mai dispare și pot să apară sângerări. În plus, zona rămâne umflată și bebe va începe să plângă atunci când micționează pentru că îl doare. În aceste cazuri, mergi repede cu el la doctor.

Cum se face corect igiena intimă la copii. Cum îngrijim zona intimă a fetiței abia născute?

La fiecare schimbare de scutec și la băiță, se spală sau se șterge zona vaginală, din față spre spate, cu apă sau cu o cârpă umedă. Ai grijă să speli vaginul și uretra.

În cazul în care labiile copilei au fost atinse de fecale, trebuie să le separi cu mâinile curate și apoi, folosindu-te de discuri din bumbac sau de bucăți de fașă sterilă, șterge fiecare labie în parte, începând din exterior. Mișcarea trebuie sa fie de sus în jos sau din față spre spate. După ce ai șters partea exterioară a labiilor, folosește alte bucăți de cârpe umede pentru a șterge partea din interior.

Ștergerea din față spre spate împiedică transferul de bacterii de la fundulețul fetiței la vagin sau uretră și previne astfel o infecție urinară. Seara, la băiță, spală bine cu mâna zona intimă a fetiței, dar evită contactul dur cu vaginul bebelușei (nu freca zona). Dacă folosești cârpe pentru spălarea bebelușei, nu uita să aplici aceeași metodă, din față către spate.

În primele săptămâni de viață, este posibil ca fetița să aibă vaginul umflat și roșu. De asemenea, poți observa o secreție alb-gălbuie sau puțin sânge atunci când îi schimbi scutecul. Acest lucru este normal și se întâmplă din cauza expunerii la hormoni atunci când cea mică era încă în uterul mamei. Dacă secreția nu dispare după 6 săptămâni, este indicat să mergi cu fetița la medic.

Cum se face corect igiena intimă la copii. Igiena intimă a bebelușului în primii 2 ani de viață

Igiena zonei intime a copiilor mici nu diferă foarte mult de cea a nou-născuților, însă mama va prinde curaj, pe măsură ce bebe se face mai voinic, și îl poate spăla fără ajutor, în chiuvetă, la fiecare schimbare de scutec.

Poți folosi și șervețele umede, dar recomandarea specialiștilor este să faci acest lucru doar atunci când nu ai posibilitatea să speli zona intimă a bebelușului.

De asemenea, bebe poate fi acum spălat cu puțin săpun dedicat bebelușilor, de preferat unul din ingrediente naturale. Poți pune și în cădiță puțină loțiune hidratantă, în cazul în care bebe are pielea uscată. Nu exagera cu săpunul sau cu loțiunile, pot sensibiliza zona intimă a bebelușului. Mai mult, ar fi bine să nu folosești uleiuri de masaj în zonele intime, uleiul nu intră așa ușor în piele și poate favoriza transpirația și implicit dezvoltarea bacteriilor în zonele în care circulația aerului este foarte proastă, așa cum este zona scutecului, conform The Royal Children’s Hospital.

În cazul fetițelor, nu uita că zona vaginală trebuie ștearsă de sus în jos (din față către spate) pentru a împiedica transferul de bacterii de la fundulețul celei mici la vagin sau uretră. În caz contrar, pericolul de infecție este foarte mare. De asemenea, nu exagera cu pudra în zona vaginală a fetițelor, pielea și mucoasa genitală se pot usca și sensibiliza.

Dupa spalare, zona vaginală a fetiței se usucă prin tamponare ușoară cu o cârpă moale din finet. Daca freci cu un prosop aspru, zona se poate irita.

Cum se face corect igiena intimă la copii. Igiena intimă a copiilor după 2 ani

Bebe a crescut acum și a început deja să-și descopere zonele genitale, nu te îngrijora dacă le atinge ocazional, face parte din procesul de explorare a propriului corp. Doar să ai grijă ca mânuțele lor să fie curate atunci cand își ating organele genitale, iar atunci când stau dezbrăcați, mare atenție la firicelele de nisip (dacă sunteți la mare) sau la alte surse de bacterii care ar putea intra în contact cu zonele genitale ale copiilor.

Este bine ca după fiecare experiență de acest gen, copiii să fie spălați în zonele intime cu apă și puțin săpun blând.

La băieți, după vârsta de doi ani, în cele mai multe cazuri, prepuțul devine retractabil. La baie, unul dintre părinți poate acum să tragă ușor prepuțul copilului pentru a curăța capul zonei intime pentru că pot rămâne depuneri, scame și alte mizerii care au acces mai ușor în zona intimă a copilului care nu mai poartă scutec. Atunci când fiul tău va crește și va înțelege cum să-și facă singur igiena intimă, o va face ca parte din ritualul de îmbăiere.

La fetițe, după vârsta de doi ani, igiena intimă are cam aceleași reguli. Micuța va fi ștearsă la funduleț de sus în jos (din fața către spate). Trebuie evitate băile cu bule sau cu spumă, care pot irita zona intimă a copilei. Băile nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, săpunul trebuie să fie delicat cu pielea ei, de preferat, fără prea multe substanțe chimice și cu mai multe ingrediente naturale în compoziție. Dacă o speli după fiecare urinare, o poți face în continuare doar cu apă curată.

Daca fetița vrea să se joace în cadă, o poți lăsa să se bălăcească în apa curată înainte să adaugi săpun, spumante de baie sau șampoane.

Fetița trebuie învățată, atunci când poate să înțeleagă, cum trebuie să se șteargă și să se spele în zonele intime. Va trebui să rețină că niciodată vaginul nu trebuie atins după ce șervețelul a intrat în contact cu anusul. De asemenea, fetițele ar trebui obișnuite să se spele cu apă curată, dacă este posibil, de fiecare dată când au scaun. Transferul de bacterii de la fundulețul fetiței la vagin sau uretră poate duce la infecții.

De reținut faptul că igiena intimă la copii îi ține departe de infecțiile genitale și că apa este cel mai bun produs de curățare atunci când vorbim de organele genitale ale micuților noștri.

Autor: Loredana Dumitrașcu

În prezent sunt de profesie mămică full time, însă la bază sunt jurnalist. De când am o minunăție de fetiță, am experimentat și nișa de parenting. Recunosc că îmi place foarte mult, de aceea, doresc să împărtășesc cu toate mămicile din experiența mea.

Pentru că sunt îndrăgostită până peste cap de minunăția mea de copil, i-am făcut o pagină de Instagram, Micuța marchiză, unde țin legătura cu mămicile din mediul online. Acolo postăm tot ce facem împreună în fiecare zi și vă așteptăm și pe voi.

Vezi și: Băița bebelușului în cădiță. Cum se face pas cu pas VIDEO | Demamici.ro

Vezi și: Cat de des facem baie copilului? Baia zilnica, recomandata sau nu? | Demamici.ro

Share

Articole recente

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

4 zile

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

5 zile

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

6 zile

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

6 zile

Dermatita atopică – ce este, cum se manifestă și care este tratamentul? Interviu cu Dr Monica Dima | Demamici.ro

Dermatita atopică este o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă adesea prin uscăciune, înroșire,…

o săptămână

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Ce semnificație au | Demamici.ro

De ce Laura Cosoi a ales doar prenume din patru litere pentru fetițele ei? Laura…

o săptămână