Tu - mamă și femeie

Cum e viața post-partum cu un nou-născut și un alt copil mic | Demamici.ro

Cum e viața post-partum cu un nou-născut și un alt copil mic? Viața de mamă post-partum nu e doar gingășie, momente de alint cu bebelușul și fotografii de familie perfecte, așa cum și-ar imagina unele persoane.

Este lipsa de somn a unei mame, laptele care se scurge din sâni și purtatul de absorbante maxi, din cauza lohiilor.

O imagine nu tocmai atractivă, dar care este cât se poate de reală.
Și nu se oprește aici.

Viața post-partum vine și cu dureri de spate, transpirații nocturne, și zilele trăite în casa care acum arată de parcă ar fi fost devastată de o tornadă.
Nu reușești să mănânci cum ar trebui, abia dacă apuci să guști și tu din cerealele pe care le-ai pregătit copilului mai mare și să sorbi o gură din cafeaua rece.
Și până să-ți dai seama că nu ai apucat să mănânci nimic, e deja ora cinei.

Viața post-partum vine și cu anxietate, dar pe care nu o conștientizezi la acel moment. Cel mai teamă îți este să nu te confrunți cu depresie postnatală, așa că încerci să rămâi cât se poate de activă.

Dacă îți mulgi laptele, trebuie să te asiguri că te înhami la această operațiune la fiecare 3 ore, chiar și în timpul nopții atunci când tot ce vrei să faci este să dormi.
De partea cealaltă, dacă îți hrănești copilul cu formulă tot trebuie să te trezești în miez de noapte, poate și de mai multe ori, să te asiguri că ai laptele pregătit.

Iar dacă îți trăiești viața post-partum cu un bebeluș, dar și cu un copil mic, e deja cu totul alt scenariu.

Cum e viața post-partum cu un nou-născut și un alt copil mic

Un val de emoții contradictorii te vor pândi la tot pasul, încă de când părăsești maternitatea.

Este dorința de a ajunge acasă cât mai repede, să-ți vezi puiul care a rămas acasă să te aștepte. Totodată, ești îngrijorată căci nu știi cum va reacționa atunci când vei veni cu bebelușul.
Este momentul în care te vei strădui în permanență să ții totul într-un echilibru, de la starea ta mentală, la ceea ce se întâmplă în jurul tău, astfel încât copilul mai mare să nu se simtă neglijat sau mai puțin iubit.

Viața post-partum cu doi copii de vârste diferite te face să trăiești două scenarii ale maternității în același timp.

Vei reuși performanța să te împarți între joaca și ronțăitul de pufuleți cu toddler-ul tău și încercarea de a culca bebelușul la timp. Îți vei simți corpul tras în toate direcțiile, fără să știi cu exactitate când vei reuși să dormi din nou.

Iar în vâltoarea acestor emoții contradictorii, vei ajunge să te simți și completă. E acel moment când îți privești copilul cel mare cum sărută bebelușul pentru prima oară și îi oferă un gest de afecțiune. Pur și simplu te unge la inimă să știi că i-ai făcut cel mai de preț cadou: un prieten pentru toată viața.

Sau atunci când împarți o înghețată cu el, în timp ce bebelușul doarme și îți aduci aminte, chiar și pentru câteva ore, cum era viața ta înainte, când erați doar voi doi.

Sunt acele momente de visare când îți imaginezi ziua în care îi vei vedea în mijlocul camerei jucându-se împreună.

Și dincolo de oboseală, e acel sentiment puternic de iubire pe care îl simți, de parcă în orice clipă vei avea o explozie în piept. Este recunoștința acelor momente scurte când  seara ai în sfârșit câteva clipe doar pentru tine și cu toate astea nu te poți abține să nu te uiți la pozele cu cei mici, iar apoi izbucnești în lacrimi de emoție, căci sunt atât de perfecți, iar tu ești atât de binecuvântată să le fi mamă.

Prin urmare, da. Viața post-partum e un rollercoaster. Fizic și emoțional.
Iar dacă cineva ți-ar da șansa să te urci din nou în acest tren, deși tu știi deja ce te așteaptă, mai știi și că ai face-o cu toată inima, din nou.

sursa: mother.ly

Vezi și: Nu-ți abandona copilul mai mare, după ce vii acasă cu bebelușul. Sfaturi de pus în practică | Demamici.ro

Vezi și: O mamă își ia rămas-bun de la copilul său mai mare, înainte să-i aducă pe lume frățiorul | Demamici.ro

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

o săptămână

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 săptămâni

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

2 săptămâni

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

3 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

3 săptămâni