Știri interne

Criterii de departajare pentru înscrierile la grădiniță 2023-2024 | Demamici.ro

Grădiniță 2023-2024. Conform Ministerului Educației, există câteva criterii de departajare, cu privire la înscrierea copiilor la creșa și la gădiniță, în anul școlar 2023- 2024.

Iată care sunt acestea:

  • Copilul înscris are vârsta de 4 sau 5 ani împliniți la începutul anului scolar 2023- 2024,
  • Domiciliul copilului sau locul de munca al unuia dintre părinți este în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere;
  • Cel puțin unul dintre părinți/reprezentanții legali ai copilului urmează o forma de învățământ la zi;
  • Un document care dovedește că este orfan de ambii părinți; situația copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • Un document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • Ambii părinți ai copilului lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre situațiile: pensionat în conformitate cu prevederile legale; cu certificat de handicap; șomer, în căutarea unui loc de munca, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Munca.

Grădiniță 2023-2024. Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti) nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor şi, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unităţii de învăţământ/ISJ şi, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2023-2024 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor;
  • Totodată, unităţile de învăţământ preşcolar particular vor afişa şi informaţii privind statutul grădiniţei respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Grădiniță 2023-2024. Ce trebuie să știi despre înscrierile la grădiniță în anul școlar 2023-2024

Părinții vor putea reînscrie copiii la grădiniță și creșă începând cu 6 iunie 2023, iar înscrierile pentru cei care nu au mers la grădiniță până acum vor începe pe 15 iunie, potrivit calendarului obținut de Edupedu.ro și care a fost în discuție joi în ședința Comisia pentru Dialog Social. Precizăm că pot apărea ajustări privind calendarul până la apariția ordinului de ministru.

Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă

Termenul anunțat anterior pentru înscrieri și lansat în dezbatere publică a fost depășit. Era 23 mai pentru reînscrieri, însă abia joi, 24 mai, calendarul a ajuns modificat pe masa Comisiei pentru dialog social.

Urmează ca ordinul de ministru să fie publicat și aprobat pentru a intra în vigoare.

Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă. 6 – 14 iunie 2023 Etapa de reînscrieri

Sunt reînscriși copiii care au frecventat unitatea de învățământ în anul școlar curent și care   urmează să o frecventeze și în anul școlar următor, ca urmare a exprimării acestei opțiuni de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, printr-o cerere scrisă.

Pentru unitățile de învățământ care  au și grupe de nivel antepreșcolar, în baza continuității, copiii de 3 ani din grupa mare de la creșă pot fi  reînscriși în grupa mică de la grădiniță, în limita locurilor disponibile pentru acest nivel de vârstă și în ordinea descrescătoare a vârstei, dacă părinții solicită acest lucru.

Grădiniță 2023-2024. În situația în care, prin aplicarea criteriului vârstei, numărul cererilor depășește numărul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, menționate la art. 10 din Metodologia-cadru de înscriere a copiilor în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/ sau antepreșcolar și în servicii de educație timpurie complementare.

Pe 14 iunie 2023, ora 14:00 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după finalizarea etapei de reînscrieri

15-30 iunie 2023– Etapa I din cadrul procesului de înscrieri

Copiii sunt înscriși în această etapă, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate, în limita locurilor din planul de școlarizare aprobat, după încheierea etapei de reînscrieri.

Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă. Etapa I are trei faze:

Faza 1, între 15-20 iunie 2023

Faza a II-a, între 21-26 iunie 2023

Faza a III-a, între 27 – 30 iunie 2023

Pe 30 iunie 2023 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după prima etapă de înscrieri

3-18 iulie 2023 Etapa a II-a din cadrul procesului de  înscrieri

În această etapă se realizează înscrierea copiilor, pe locurile libere rămase în urma derulării primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitățile de învățământ de către părinții/reprezentanții legali ai acestora și a celor trei opțiuni exprimate în noile cereri de înscriere depuse.

Grădiniță 2023-2024. Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă

Etapa a II-a are trei faze:

Faza 1, între 3 – 6 iulie 2023

Faza a II-a, între 7 – 12 iulie 2023

Faza a III-a, între 13 – 18 iulie 2023

18 iulie 2023, ora 14,00 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscrieri

20-30 august 2023 – Etapa de ajustări

Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă. În această etapă se realizează înscrierea copiilor care nu au fost înscriși în primele două etape din lipsă de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele două etape, pe locurile rămase libere în urma derulării celei de-a doua etape a înscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB și pe baza dosarelor depuse de părinți la inspectoratul școlar. La această etapă au acces următoarele categorii de copii:

  • copiii care au rămas nerepartizați dup
  • copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
  • copiii de peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin (1^1) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

31 august 2023, ora 14 – Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere după etapa de ajustări

8 septembrie 2023, ora 16 – Introducerea în SIIIR a tuturor copiilor înscriși în anul școlar 2023 – 2024, în unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/sau antepreșcolar.

Grădinițe de vară 2023. Lista unităților de stat deschise și în vacanță

Grădinițe de vară 2023. Lista unităților de stat deschise și în vacanța de vară. Înscrierile la grădiniță, precum și cele de la creșă, vor începe din luna mai a anului 2023. Potrivit Ministerului Educației, părinții pot să comunice datele necesare unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic.

Grădiniță 2023-2024. Potrivit Inspectoratului Școlar, documentele necesare înscrierii sunt:

  • cererea de înscriere;
  • copie certificat de naștere copil;
  • copii CI părinți/tutori/reprezentanți legali;
  • hotărâri judecătorești (dacă este cazul);
  • declarația acord de înscriere la unitatea solicitată semnată de ambii părinți/tutori/reprezentanți legali;
  • documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale și specifice, dacă este cazul
  • fișa medicală completată potrivit reglementărilor în vigoare, eliberată de medicul de familie.

Grădinițe de vară 2023. Lista unităților deschise și în vacanță

Sector 2. Perioada 3-31 iulie 2023

  • Grădiniţa nr. 137, Str. Plumbuita nr. 5  –  170 de copii în 9 grupe.
  • Grădiniţa Castel, Bulevardul Pierre de Coubertin nr. 1  – 160 de copii în 8 grupe.
  • Grădiniţa Clopoţel, Str. Dridu Georgescu nr. 2- 180 de copii în 9 grupe.
  • Grădiniţa nr. 189 – Creşa Ciobănaşului, Str. Ciobănaşului nr. 23 – 200 de copii în 10 grupe.

Perioada 1-25 august 2023

  • Grădiniţa nr. 280, Str. Delfinului nr. 4 – 160 de copii în 8 grupe.
  • Grădiniţa Albinuţa, Str. Dinu Lipatti nr. 1 – 160 de copii în 8 grupe.

Sector 3. În luna iulie:

  • Grădinița nr. 187 (Str. Magnetului, nr 1) – 300 de locuri
  • Școala Gimnazială nr 88 (Str. Odobești, nr 3) – 200 de locuri
  • Grădinița nr 3 (Str. PLT Nedelcu Ion, nr 31) – 180 locuri

În luna august:

  • Grădinița nr 154 (Str. Aleea Barajul Uzului, nr 9) – 200 de locuri
  • Școala Gimnazială nr 88 (Str. Odobești, nr 3) – 200 de locuri
  • Grădinița nr 196 (Str PLT. Petre Ionescu, nr 76) – 160 de locuri

Grădiniță 2023-2024. Grădinițe de vară 2023. Lista unităților deschise și în vacanță

Sector 6. În luna iulie, funcționează următoarele grădinițe:

  • Grădinița nr. 246 (str. Fabricii, nr. 20) – 300 de locuri
  • Grădinița nr. 273 (str. Valea lui Mihai, nr. 1) – 260 de locuri
  • Grădinița nr. 274 (bd. Iuliu Maniu, nr. 11 A) – 320 de locuri
  • Grădinița Albina (în incinta Liceului Teoretic Marin Preda, str. Rușețu, nr. 17) – 200 de locuri

În luna august, funcționează următoarele grădinițe:

  • Grădinița Hillary Clinton (str. Aleea Pravaț, nr. 14) – 160 de locuri
  • Grădinița nr. 170 (str. Fabricii, nr. 22) – 200 de locuri
  • Grădinița nr. 230 (Aleea Potaisa, nr. 3) – 160 de locuri
  • Grădinița Albinuțele (str. Centurii, nr. 4) – 180 de locuri
  • Grădinița Albina (în incinta Liceului Teoretic Marin Preda, str. Rușețu, nr. 17) – 200 de locuri

Programul de funcţionare al grădiniţelor de vară va fi între orele 7:00-17:30.

Condiţiile obligatorii pentru înscriere sunt:

  • Copilul să fi fost înscris la o grădiniţă de stat din sectorul din care face parte în anul şcolar 2022 – 2023.
  • Părinţii sau reprezentanţii legali să fie salariaţi, prezenţi fizic la locul de muncă pe perioada lunilor iulie – august 2023.

În sectoarele 4 și 5 lista grădinițelor de vară nu s-a anunțat încă.

Grădiniță 2023-2024. Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă, decalat cu câteva săptămâni. Când încep reînscrierile

Grădinițe de vară 2023. Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă a fost decalat cu câteva săptămâni. Când încep reînscrierile pentru cei mici.

Părinții vor putea reînscrie copiii la grădiniță și creșă începând cu 6 iunie 2023, iar înscrierile pentru cei care nu au mers la grădiniță până acum vor începe pe 15 iunie, potrivit calendarului obținut de Edupedu.ro și care a fost în discuție joi în ședința Comisia pentru Dialog Social. Precizăm că pot apărea ajustări privind calendarul până la apariția ordinului de ministru.

Vezi și: Calendarul înscrierilor la grădiniță și creșă, decalat cu câteva săptămâni. Când încep reînscrierile | Demamici.ro

Vezi și: Cum îi afectează greva profesorilor pe copii! Iată răspunsul psihologilor | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

5 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

5 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

7 zile