Copilul nu asculta? Poate ai gresit abordarea. Fraze care pot face minuni | Demamici.ro

Copilul nu asculta? Poate ai gresit abordarea. Fraze care pot face minuni. Daca copilul nu asculta, nu dispera. 

Face parte din natura umana sa ne opunem atunci cand primim niste ordine care nu ne fac placere. Cu atat mai mult in randul copiilor, pentru care regulile inca reprezinta o notiune greu de inteles.

Te-ai gandit ca abordarea ta poate fi gresita? „Strange jucariile acum!”, „Mergi la culcare in momentul acesta!”, „Plecam acum”, „Cere-ti scuze imediat!” sunt doar cateva dintre frazele „asa nu”. Acestea sunt menite sa scoata copilul din sarite si sa-ti faca si tie viata mai grea. Provocarea pentru un parinte consta in obtinerea cooperarii copilului. In acest scop este mai utila prezentarea alternativelor decat datul poruncilor.

Copilul nu asculta? Poate ai gresit abordarea. Fraze care pot face minuni

Copilul nu asculta si nu vrea sa manance sau sa termine din farfurie

„Tu chiar tii la silueta ta! Bravo!” – O astfel de replica va surprinde cu siguranta copilul. Atunci cand nu se simte obligat sa termine tot din farfurie, sunt sanse mari ca apetitul sa ii revina, iar juniorul sa mai ia cateva imbucaturi. Nu criticati copilul si nu ii spuneti ca este mofturos, pentru ca nu il veti motiva in niciun fel.

Atunci cand nu vrea sa isi faca curat in camera

„Te descurci singur sau ai nevoie si de ajutorul meu?” – Este ideal sa le oferim copiilor optiuni, pentru ca vor reactiona mult mai bine la ele. Oricat de deranjat ar fi atunci cand copilul nu asculta si mai e si dezordonat, daca ne impunem agresiv nu il vom convinge. Expresii precum „Fa-o pentru ca asa am zis eu”, „Fa acum curat, altfel o patesti!” mai tare il vor revolta.

Cand esti in intarziere, iar copilul nu se grabeste deloc

„Esti gata sa plecam acum sau in 10 minute?” – Se intampla sa va grabiti dimineata din casa, insa nu si copilul. In timp ce tu stai imbracata la usa sa il astepti, el abia isi trage hainele pe el. In alte situatii, sunteti in vizita la prieteni, gata de plecare, iar el nu vrea sa se dezlipeasca de copilul gazdelor. Cand vezi ca nu asculta, aplica aceeasi regula de mai sus, impune-te prin oferirea unei optiuni, exprimata pe un ton ferm.

Copilul nu asculta, la propriu

Vorbesti cu el, insa nu te aude. Si asta pentru ca a avut grija sa isi acopere urechile sau sa isi puna casti. Uneori, din alint, plictiseala sau pentru ca vor sa starneasca reactii din partea ta. „Modul prin care te comporti imi da de inteles ca esti obosit, asa ca nu mai e cazul sa iesi afara azi” este un model de replica recomandat.

Criza de plans la cumparaturi

Ati iesit in oras, iar copilul nu asculta atunci cand ii spui ca nu mai ai bani si pentru jucaria scumpa pe care si-o doreste. „Hai mai bine sa o adaugam pe lista pentru Mos Craciun” – ii poti explica copilului si, astfel, sa nu iti depasesti nici bugetul.

Vezi si: Cum să NU mai țipi la copilul tău. Odată pentru totdeauna | Demamici.ro

Vezi si: 5 modalitati de a ramane calma in timpul tantrumului copilului tau. La ce trebuie sa te gandesti pentru a nu-ti pierde rabdarea | Demamici.ro

Vezi si: Copilul tau se poarta mai „urat” cand esti tu in preajma? Nu esti singura mama careia i se intampla asta | Demamici.ro

Vezi si: Un copil mai linistit si mai receptiv cu „Metoda sandwich”. In ce consta | Demamici.ro

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

2 săptămâni