Ce boli poti lua de la pisica. Cei mai predispusi sunt copiii si gravidele | Demamici.ro

Pentru a evita situatiile neplacute, trebuie sa fii atent la cateva aspecte.

Nu sunt multe boli pe care le poti lua de la pisica, insa daca nu acorzi suficienta atentie acestea pot fi periculoase. In majoritatea cazurilor, bolile pe care le poti lua de la pisica se raspandesc la oameni prin muscaturi, zgarieturi sau chiar contactul direct cu fecalele animalului.

Cele mai comune boli ce ajung de la pisica la oameni sunt:

  • toxoplasmoza
  • rabia
  • boala zgarieturii de pisica
  • salmonela
  • campylobacter
  • giardia
  • viermii intestinali

Toxoplasmoza este o infectie ce este cauzata de un parazit unicelular care se reproduce doar in intestinul pisicii.

Femeile insarcinate sunt predispuse la aceasta boala. Infectia poate fi transmisa fatului prin placenta. Afectiunea poate duce la avort spontan, la nasterea unui copil cu toxoplasmoza congenitala sau chiar la nasterea unui copil mort, potrivit Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica ginecologie.

Aceasta se transmite la oameni doar atunci cand nu se spala cum trebuie pe maini dupa ce au intrat in contact cu fecalele pisicii, dupa ce lucrează in gradina sau dupa ce copiii umbla la litiera pisicii.

Insa se mai poate raspandi si prin consumul de fructe si legume nespalate care au crescut intr-un sol contaminat cu fecale de pisica.

Rabia afecteaza creierul si coloana vertebrală. Virusul se raspandeste la oameni prin muscaturi de animale, iar boala, destul de rara, este cel mai adesea intalnita la caini si pisici.

Se transmite la om atunci cand animalul il musca si odata ce simptomele apar, rabia este fatala pentru animal, dar si pentru om.

Simptomele acestui virus se manifesta după 20-26 de zile, insa nu trebuie sa asteptati ca sa apara. Este indicat sa faceti vaccinul anti-rabic imediat dupa ce ati fost muscat.

Boala zgarieturii de pisica este o infectie care apare in zona in care v-a zgariat pisica si este cauzată de o bacterie.

Simptomele se prezintă sub forma de blistere cu cruste, bubite ce se formeaza in jurul zgarieturii. Pot sa apara noduli limfatici, febra si dureri de cap. Boala se poate identifica printr-un test de sange si se poate recurge la tratament antibiotic.

Salmonela se gaseste in intestinul si fecalele oamenilor și animalelor si in carnea cruda. Poate duce la contaminarea mancarii ceea ce produce diaree si voma. Oamenii se pot infecta cu aceasta bacterie atunci cand nu se spala corespunzător pe maini.

Infectia cu salmonela trece de la sine, dar in cazul copiilor sau batranilor care nu au un sistem imunitar puternic este nevoie de o mai mare atentie.

Giardia si criptosporidium sunt paraziti care pot cauza boli intestinale, iar pisicile pot fi infectate cu acesti paraziti fara sa stiti fiindca nu prezinta niciun simptom.

Simptomele la oameni sunt: diaree, crampe, greata, stari de voma. Boala trece de la sine in 3 zile.

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

3 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

7 zile

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni