Cat de des facem baie copilului? Baia zilnica, recomandata sau nu? | Demamici.ro

Cat de des facem baie copilului? „In fiecare zi” ar raspunde unele persoane, fara sa se gandeasca prea mult. „Asa cum adultul face dus zilnic, asa si copilul ar trebui spalat zilnic”, nu? Ce spun specialistii despre acest lucru?

Cat de des facem baie copilului? Spalatul bebelusul in fiecare zi: recomandat sau nu?

Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda ca baia sugarilor sa se faca de 3 ori pe saptamana. Specialistii argumenteaza aceasta recomandare prin faptul ca pielea bebelusului este de 5 ori mai subtire decat cea a unui adult si are nevoie de protectie.

Cu cat bebelusul este spalat mai des, cu atat pielea devine mai sensibila, se va usca mai rapid si va fi predispusa la eczeme.

Prin spalarea excesiva, uleiurile naturale de protectie a pielii sunt inlaturate, iar pielea ajunge sa se usuce.

Prin spalare excesiva, stratul protector al pielii copilului este afectat. In primele saptamani de viata, pielea micutilor este „cruda”, instabila. Exagerand cu baia, cimentul celular, care leaga celulele intre ele, este atacat. Astfel incep problemele cu pielea.

Mai mult decat atat, pentru a fi protejata de infectii, pielea trebuie sa ramana la un anumit nivel de pH. Prin spalare zilnica, bacteriile care pastreaza ph-ul pielii sunt inlaturate, iar pielea devine mai sensibila, mai predispusa spre infectii.

Cat de des spalati bebelusul este alegea voastra, ca parinti. Trebuie totusi sa tineti cont de anumite aspecte.

Cat de des facem baie copilului? De retinut despre baita bebelusului

  • Temperatura camerei in care se face baita: 24 – 26 de grade Celsius.
  • Temperatura apei: 37 grade Celsius
  • Nu este recomandat ca baia bebelusului sa se faca in camera in care copilul doarme intrucat baia produce aburi care produc condens si carefavorizeaza aparitia mucegaiurilor.
  • Contactul copilului cu apa se face bland astfel incat micutul sa se obisnuiasca cu apa treptat.
  • Este de preferat toaleta sub jet de apa curgatoare fata de baia clasica intrucat in apa raman reziduri, oricat de mult incercam sa le evitam.

Este foarte important ca atunci cand spalati copilul sa curatati si spatiul de sub gat si din interiorul pliurilor, pentru ca murdaria se poate fixa cu usurinta intre cutele pielii.

Mai mult, laptele se poate scurge din gura, ajungand sub barbie, zona sensibila a bebelusului. Pentru a evita posibilele iritatii, curatati bland gatul micutului.

Apa calda va face ca pielea bebelusului sa se usuce. Asadar, dupa baie trebuie sa aplicati o lotiune din cap pana-n picioare pentru a hidrata pielea.

Sub nicio forma bebelusii nu trebuie lasati singuri in cada. Este suficient sa nu-i priviti cateva secunde pentru ca o tragedie sa se intample.

Sunt cadite special concepute pentru nou-nascuti care au un suport care va ajuta sa pozitionati corect copilul in timpul baitei astfel incat micutul sa fie in siguranta, iar „munca” voastra mult mai usoara. Cazile au si un termometru atasat astfel incat sa puteti stabili temperatura apei ideala pentru baie.

Ce produse se folosesc pentru spalatul copiilor

Se recomanda sa se foloseasca produse special create pentru copii, precum sampoanele sau sapunurile. Acestea sunt mai sigure pentru pielea bebelusului si nu vor fi daunatoare daca ajung in ochii lor.

Produsele de igiena trebuiesc adaptate varstei bebelusului, starii lui de sanatate (atentie la bebelusii cu alergii, dermatite infectioase, etc)

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

2 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

2 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

4 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni