Angajatele unui centru de plasament bat copiii cu dizabilitati: „Da-le, sa zaca, sa te stie de frica. Da-le la baie, pe furis!” | Demamici.ro

Zeci de copii, de toate varstele, cu dizabilitati grave, se afla internati intr-un centru de plasament aflat in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova.

Aici, la Centrul Sfantul Andrei din Ploiesti, se presupune ca sunt ingrijiti si protejati si ca amaratii copii, bolnaviori si abandonati, sunt cat de cat iubiti de angajatii acestei institutii. Asa ar fi omeneste normal, insa adevarul este cu totul altul, unul dureros, crud, de necrezut.

Doua angajate ale centrului de plasament din judetul Prahova au fost acuzate in vara anului trecut ca agreseaza copiii si ca le fura din mancare. Totul a iesit la iveala dupa ce un barbat a facut cazul cunoscut in presa.

Persoana care a dat totul in vileag este fostul sot al uneia dintre angajate cu care era in divort. Femeia i-a inapoiat barbatului telefonul, insa a uitat sa stearga conversatiile pe care le-a avut cu o alta angajata a centrului. Asa au iesit la iveala ororile care se petreceau acolo. Copiii erau batuti ca sa „stie de frica”, departe de camerele de supraveghere, in bai.

„Când dai…nu îi previi. Te uiţi, dai cât poţi şi îi spui: să nu mai strig la tine de două ori că îţi crăp capul. Nu stai să îl priveşti pe copil şi apoi dai”, „De mâine pleacă şeful. Poţi să dai liniştită”, „Dă-le să zacă. Să te ştie de frică. Acum la început. S îi bate rău. Ai văzut cum ascultă ăia de ea? Dă-le la baie pe furiş”, sunt cateva de sfaturile primite de femeia proaspat angajata a centrului de plasament, de la o angajata mai veche care stia cum merg treburile.

In discutiile lor, angajatele N. si C. par ca profita de handicapul psihic al copiilor si de faptul ca acestia nu pot sa spuna cum sunt abuzati.

„P-ăia i-aş face să nu sufle când aş striga la ei. Dă-le pe furiş. Pe mine nu m-a văzut nimeni până acum o lună şi ceva. Unde îl prindeam îi dădeam. Pe scări când coboram la masă…oriunde. Fă-te ascultată. Uită-te în jur şi dă” (…) „Te obişnuieşti. Tot cu răutate în voce şi în uitătură. Şi nu toţi sunt răi. Codru ăla, restul îi ţin din vorbe. Cât l-am bătut eu pe ăla…dacă ar şti să spună”, continua ingrijitoarea cu experienta.

Mai mult decat atat, pe langa comportamentul violent, ingrijitoarea cea veche o invata pe proaspata angajata a centrului de plasament cum sa fure mancare sau lenjerii si prosoape.

„Am luat şi eu azi trei Barni, trei pachete de biscuiţi şi nişte mere. Aşa este peste tot naibii, şi d-alea şi d-alea (…)

C: N, controlează ăştia la poartă? Am luat şi eu o sticlă de Cappy de 1 l

N: Nu controlează şi eu am luat. Nu desfaci geanta…spui serviciu uşor şi treci. Mergi şi semnează condica mai înainte şi când pleci, treci direct.

C:O bag în sacoşă, geanta e mică. Ok”

(…)

„N: A fost ok? Te-a controlat?

C: Nu. Dar se ridicase când am ieşit. Îmi ţâţâia fundul. Că nu puteai şti.

N: Nu controlează

C: Mi-a fost frică, sincer

N: Nu controlează, că şi ei mânâncă de acolo şi li se dă de toate”.

Centrul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei” din Ploiesti are in ingrijire 55 de copii cu dizabilitati severe, cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani.

Concluziile anchetei privind situatia copiilor institutionalizati de la Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei”

Raportul privind situatia copiilor agresati de cele doua ingrijitoare a fost finalizat in luna noiembrie 2018.

„În urma acestui raport s-a dispus sancționarea disciplinară a șefului de complex și a coordonatorului personalului de specialitate din cadrul Complexului.

Având în vedere situația existentă, a fost numită o altă persoană în funcția de șef de complex și s-au luat măsuri pentru reducerea numărului de beneficiari și reorganizarea grupelor de copii, precum și pentru o nouă organizare a activității personalului, astfel încât să se asigure continuitatea și desfășurarea corespunzătoare a tuturor serviciilor acordate la nivelul Complexului.

Prin Dispoziția directorului executiv al D.G.A.S.P.C. Prahova a fost constituită o echipă multidisciplinară, care a realizat evaluarea copiilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare ”Sf. Andrei” din Ploiești, urmând ca, pe baza raportului de evaluare întocmit, să se propună măsurile corespunzătoare pentru asigurarea îngrijirii și asistenței de specialitate pentru toți beneficiarii.

Totodată, având în vedere acțiunile desfășurate de către organele de poliție și decizia instanței de judecată cu privire la persoanele cercetate, D.G.A.S.P.C. Prahova a aplicat măsurile legale corespunzătoare prevăzute de art. 102 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și a emis dispoziții de suspendare de drept a contractelor de muncă pe perioada arestului preventiv/controlului judiciar, conform prevederilor art. 50 lit. (g) din Codul Muncii, respectiv art. 52 alin. 1 lit. c1 din Codul Muncii coroborat cu art. 102 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, a anunțat DGASPC Prahova.

sursa: Adevarul

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni