Știri interne

Cu ei ne mândrim! Andreea Domnica Bahan, elevă în clasa a IX-a, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională a Tinerilor Fizicieni | Demamici.ro

Andreea Domnica Bahan a reușit o performanță deosebită, după ce a reușit să obțină medalia de aur în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică, o competiție desfășurată în etape și recunoscută pentru gradul ridicat de dificultate.

Cu toate acestea, eleva de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, Suceava, a adăugat o nouă reușită în palmaresul ei, în competiția în care au participat elevi de la școli de pe mai multe continete.

Competiția „World Young Physicists Olympiad – WYPO” s-a desfășurat online, prin etape eliminatorii.

„Experiența aceasta a fost cu atât mai valoroasă, cu cât reflectă efortul meu personal de pregătire. Acasă, am dedicat ore întregi studiului subiectelor din anii precedenți și culegerilor specifice. Iar la școală, domnul Ilie Cosovanu mi-a oferit ghidare și sprijin atunci când întâmpinam dificultăți în rezolvarea anumitor probleme.

De aceea țin să-i mulțumesc pentru tot ajutorul oferit. În plus, comunicarea în limba engleză și interacțiunile cu participanții din Thailanda, Bolivia, India, Brazilia etc. au adăugat o notă de diversitate culturală, oferindu-mi perspective noi și conexiuni valoroase. Chiar și într-un format online, această competiție a fost transformată în ceva remarcabil, o călătorie memorabilă și unică”, a mărturisit Andreea Domnica Bahan.

Andreea Domnica Bahan, elevă în clasa a IX-a, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională a Tinerilor Fizicieni. În prima etapă au fost 40 de elevi, iar în cea de-a doua au mai rămas jumătate

Profesorul de fizică Ilie Cosovanu a fost cel care i-a oferit îndrumare Andreei înainte de această competiție, fiind și cel care i-a stârnit curiorizitatea vorbindu-i despre acest concurs.

„Domnul profesor Cosovanu a fost cel care mi-a spus despre acest concurs și m-a îndrumat să particip. Am trimis un dosar cu câteva rezultate obținute în trecut, la concursuri și olimpiade, și am fost acceptată în prima etapă a competiției”, a mai spus Andreea.

În primă fază 40 de elevi au intrat în această competiție, iar misiunea lor a fost aceea de a rezolva 15 probleme de dificultate ridicată, de tip grilă, din domeniile mecanicii și opticii.

După prima etapă au mai rămas aproximativ jumătate din elevi, iar în cea de-a doua etapă provocarea a fost aceea de a soluționa cinci probleme complexe, asemănătoare celor de la olimpiadele din SUA.

În urma acestei probe, s-a constituit și clasamentul, iar tânăra bucovineancă s-a poziționat pe loc fruntaș.

„Am experimentat și nivelul riguros de supraveghere, fiind nevoie să menținem sistemul audio și video activat, cu camera îndreptată atât spre laptop/calculator, cât și spre foaia de rezolvări. Această măsură a asigurat o supraveghere atentă, permițând evaluarea și verificarea corectitudinii rezolvărilor noastre, iar noi, la rândul nostru, eram vizibili în cadru”, a mai spus eleva.

Andreea Domnica visează la o carieră în medicină

Deși excelează în domeniul fizicii, Andreea Domnica Bohan este pasionată de mai multe arii ale științelor exacte, printre care și informatica, programarea sau robotica.

Pe viiitor, i-ar plăcea să încerce o carieră în care să îmbine medicina cu programarea.

„Recent, am ales să mă implic într-un proiect care presupune aplicarea fizicii în viața reală. Fac parte din echipa Sucevei în cadrul unui proiect unde trebuie să proiectăm o rachetă. De asemenea, în acest an școlar, vreau să particip și îmi doresc rezultate bune la olimpiada de biologie și la olimpiada de fizică. Mi-ar plăcea o carieră în medicină sau într-un domeniu care să contopească partea de medicină și programarea, iar un premiu național mi-ar oferi șansa de a studia la o facultate de profil”, a mai completat Andreea, potrivit monitorulsv.ro.

Vezi și: Ingrid Amuza, fetița cu minte de geniu, a uimit lumea la numai 9 ani. Ingrid a obținut locul I la Olimpiada Internațională de Matematică mentală | Demamici.ro

Vezi și: România, pe locul I în lume la Olimpiada Internațională de Geografie. Un grup de elevi români a adus trei medalii de aur acasă | Demamici.ro

Share

Articole recente

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița | Demamici.ro

Calendarul anului școlar 2024-2025. Când vor începe elevii și preșcolarii școala și grădinița. Ministerul Educației…

3 zile

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată | Demamici.ro

Justin Bieber va deveni tătic. Soția sa, Hailey Bieber, este însărcinată pentru prima dată! Veste…

3 zile

Medici, specialiști în îngrijirea copiilor și tineri părinți se întâlnesc la conferința Maratonul Sănătății | Demamici.ro

Comunitatea Social Moms organizează primul eveniment la Cluj-Napoca - Maratonul Sănătății, o conferință dedicată sănătății…

5 zile

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

2 săptămâni