Alex a aflat că are Parkinson la 7 ani. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu tulburarea de mișcare | Demamici.ro

Alex a aflat că are Parkinson la 7 ani. Cel mai tânăr pacient diagnosticat cu tulburarea de mișcare. Alex Hill este un tânăr frumos, cu un zâmbet care luminează încăperea, însă este împovărat cu o afecțiune crudă, de obicei asociată cu o vârsta mai înaintată, boala Parkinson.

Vârsta medie de debut a acestei boli este de 60 de ani. Alex avea doar șapte ani când au apărut primele sale simptome.

Starea lui Alex s-a deteriorat treptat, in cele două decenii de când a fost diagnosticat. Tânărul abia își poate întoarce capul și cu greu își ridică brațele. Alex nu își mai poate folosi mâinile, sta în picioare sau vorbi.

În timp ce mama sa, Sarah, vorbește despre slăbirea capacității fizice, Alex introduce pe tableta sa de comunicații cuvântul „trist”.

„Te face să te simți trist să ne asculți vorbind despre asta, Alex?” Îl întreabă ea.

„Da.”

„Vrei să te oprești?”

„Nu”, scrie el, după o pauză.

Alex, din Folkestone, Kent, este posibil cel mai tânăr pacient din Marea Britanie care a fost diagnosticat cu Parkinson.

Familia lui a decis să îi spună povestea pentru a arăta impactul real al unei boli care afectează un milion de britanici – pacienți, parteneri, familie și prieteni – dar despre care, de multe ori, oamenii nu cred că este grav.

Părinții și-au dat seama că ceva este în neregulă cu Alex când avea doar țapte ani. După o zi în care a făcut sport la școală, baiatul s-a plâns că-l dor mușchii.

„El a continuat să spună: „Mă dor mușchii”, spune Sarah, mama lui Alex, in vârstă de 51 de ani. „Am crezut că se va simți mai bine după o baie fierbinte, dar nimic nu părea să ajute.”

Câteva săptămâni mai târziu, starea de spirit a lui Alex s-a schimbat brusc: în loc să concureze fericit la școală, a devenit neliniștit și agitat. De asemenea, el a dezvoltat comportamente obsesive.

„Nu a vrut să plece din casă fără zece perechi de chiloți”, spune Sarah. „Nu a putut explica de ce, dar a trebuit să le numere până când a fost fericit că a ajuns la numărul potrivit.”

Amândoi își amintesc ziua când Alex a căzut în sufragerie, fără un motiv aparent. El a spus că a dat peste ghiozdan, dar când s-a întâmplat din nou, m-a speriat cu adevărat pentru că stătea nemișcat”, spune Sarah. 

Medicul de familia a lui Alex l-a trimis la un pediatru, care a recomandat o scanare a creierului, iar atunci a devenit totul clar.

Suspectând epilepsia de care suferise tatăl lui Alex, medicul pediatru i-a prescris medicamente anticonvulsive, însă, la scurt timp s-a dovedit că Alex avea boala Parkinson.

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos, caracterizată printr-un nivel scăzut de dopamină.

Dopamina actionează ca un mesager între două zone ale creierului – substantia nigra și striatum – pentru a produce mișcări controlate. Majoritatea simptomelor legate de mișcare ale bolii Parkinson sunt cauzate de lipsa de dopamină ca urmare a pierderii celulelor producătoare de dopamină în substantia nigra.

Afecțiunea prezintă simptome care includ tremoruri, instabilitate, mușchi tensionați și modificări ale vorbirii, precum și anxietate, probleme digestive, insomnie și pierderea memoriei.

Vezi si: Medicii l-au diagnosticat cu constipatie acuta si l-au trimis acasa. Dupa cateva saptamani, baietelul de 4 ani a murit | Demamici.ro

Vezi si: Lupta unei mame cu sistemul medical din Romania: „Iertati-ma, pentru ca si eu sunt de vina!” | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână