Mămici și tătici celebri

Fiica Adelinei Pestrițu, internată o săptămână în spital după ce-a făcut pneumonie: „Totul a început de la o tuse banală” | Demamici.ro

Fiica Adelinei Pestrițu, internată o săptămână în spital după ce-a făcut pneumonie. Adelina Pestrițu trage un semnal de alarmă, după ce fiica ei a fost internată în spital pentru șapte zile! Toate mămicile trebuie să știe simptomele pneumoniei, care pornesc de la o tuse banală.

În weekend, Adelina Pestrițu și fiica ei s-au întors acasă, după o săptămână de spitalizare. Mămica a dezvăluit că Zenaida a fost diagnosticată cu pneumonie și că totul a plecat de la o tuse aparent banală.

Fiica Adelinei Pestrițu, internată o săptămână în spital după ce-a făcut pneumonie

„O să folosesc un filtru, vă rog să mă scuzați, dar după 7 zile în spital vă dați seama că nu sunt în cea mai bună formă a mea. Apectul meu fizic a fost ultima mea grijă în perioada asta”, și-a început Adelina povestirea.

Mămica a dezvăluit că o tuse aparent simplă era un simptom al pneumoniei. Fiica ei a avut plămânii afectați, astfel că a fost internată de urgență.

„Totul a început de la o simplă tuse și când spun simplă, chiar a fost o tuse banală, de asta vreau să trag un semnal de alarmă și să vă explic cum am ajuns noi la spitalizare. Ne-am prezentat la camera de gardă, am vrut să ne asiguram că îi adminstrăm un sirop potrivit.

Acolo am explicat că nu are decât o tuse, a fost ascultată de doamna doctor de gardă, care ne-a recomandat să facem o radiografie pulmonară. Fiind trecut de 12 noaptea, a fost cam complicat să găsim radiologie noaptea… Pe radiografie s-au văzut plămânii destul de afectați, moment în care am intrat în panică și noi părinții, și medicii și ne-au spus că acum trebuie internată”, a spus Adelina.

Fiica Adelinei Pestrițu, internată o săptămână în spital după ce-a făcut pneumonie: „Totul a început de la o tuse banală”

Adelina Pestrițu a spus că micuța Zenaida a avut nevoie chiar și de oxigen. „Am internat-o pe loc. Repet, singurul simptom a fost tusea. De fiecare dată când copilul tușește, trebuie ascultat, noi, părinții, nu ne putem da seama că este ceva grav. A fost nevoie și de oxigen, tratamentul a fost unul destul de serios, dar a dat roade destul de repede. Cu pneumonia nu te joci nici când ești adult, nici când ești copil. Lucrurile au fost cât se poate de serioase. Nu trebuie neglijată nici acea tuse, care pare simplă.”

Pneumonia la copii. Cum recunoști pneumonia la copii

Pneumonia este o afecțiune de natură infecțioasă care nu trebuie neglijată, mai ales la copii, deoarece aceștia fac parte din principalele grupe de risc, alături de vârstnici și persoanele cu astm. Ea apare în urma inflamării țesutului plămânilor (se poate stabili la un plămân sau la ambii), inflamație cauzată, de cele mai multe ori, de o infecție bacteriană sau virală.

Printre cele mai comune bacterii responsabile pentru pneumonia bacteriană se numără: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae (pneumococ) și Haemophilus influenza. După cum spuneam, însă, există și o serie de virusuri (gripale și paragripale) care pot duce la apariția pneumoniei, cum ar fi coronavirus, rinovirus, adenovirus, care dau aşa-numita pneumonie virală.

Ce se întâmplă în cazul inflamării țesutului pulmonar este că săculeții de aer de la capătul tuburilor respiratorii din plămâni se umplu cu lichid, ceea ce duce obstrucționarea și inflamarea căilor respiratorii, apariția mucusului și reducerea cantității de oxigen în organism.

Pneumonia este o afecțiune des întâlnită la copii, deoarece este o boală contagioasă, care poate fi ușor luată de la grădiniță, creșă sau școală. Este important de reținut faptul că cel mic poate suferi de pneumonie chiar și după vaccinarea împotriva Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenza, deoarece aceasta poate fi declanșată și de alte bacterii și virusuri. Astfel, majoritatea copiilor suferă de un episod de pneumonia până la vârsta adultă.

Simptome pneumonie la copii

Pneumonia la copii. Simptomele pneumoniei la copii depind de vârsta celui mic, dar și de natura pneumoniei, prin urmare acestea pot fi mai dificil de depistat. Astfel, dacă cel mic are pneumonie de natură bacteriană, simptomele sunt bruște și violente, cu febră mare, tuse și probleme respiratorii imediate. La polul opus se află pneumonia virală, caz în care copilul va suferi de simptome mai puțin severe la început, dar care se vor intensifica treptat.

De cele mai multe ori, pneumonia se manifestă ca o gripă sau răceală mai puternică, iar boala în sine ajunge să fie diagnosticată odată ce se acutizează sau apar complicații. Printre primele simptome cel mai des întâlnite la copii sunt:

  • febră mare, cu transpirație și frisoane;
  • dificultăți în respirație (se poate recunoaște cu ușurință deoarece respirația grea este, adesea, zgomotoasă, iar cel mic va avea dificultăți de respirație vizibile);
  • tuse productivă, cu durere în piept la tușire;
  • oboseală accentuată, însoțită adesea de stare de iritabilitate;
  • dureri musculare generalizate și dureri toracice pregnante.

Referințe:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/pneumonia.html
(2) https://www.blf.org.uk/support-for-you/pneumonia-in-children

Vezi și: Fiica lui Mihai Morar, operată după ce a făcut pleurezie („apă la plămâni”): „Mi-au spus că dacă plămânul e necrozat îi voi scoate o parte din el” VIDEO | Demamici.ro

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

2 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

o săptămână

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra așteaptă primul copil | Demamici.ro

Geanina din „Las Fierbinți” este însărcinată! Actrița Anca Dumitra este însărcinată cu primul ei copil…

o săptămână