Vederea la bebelusi. Semne ca nou nascutul nu te vede bine sau se uita crucis | Demamici.ro

Vederea la bebelusi nu este una foarte clara in momentul nasterii. Abia dupa o saptamana el poate distinge obiecte sau persoane aflate la o distanta de 20 de centimetri. Chipul mamei in timp ce este hranit devine, astfel, familiar si se creeaza o legatura importanta intre mamica si prunc.

Vederea la bebelusi. Cum poti verifica acasa daca copilul vede bine

La un interval de varsta de 4-6 saptamani, orice mama poate verifica daca bebelusul ei vede bine. Exercitiul este unul simplu: te asezi in fata lui, iar apoi misca usor capul, dar si expresia fetei, pentru a observa reactiile copilului, dar si daca incepe sa te urmaresca cu privirea.
Incepand cu varsta de 3 luni, vederea la bebelusi va deveni din ce in ce mai clara. Copilul va vedea culorile in nuante tot mai intense. Tot atunci vei observa ca va deveni din ce in ce mai atent cand priveste in jurul lui, iar anumite obiecte ii vor capta atentia.

Vederea la bebelusi. Copilul meu se uita crucis

Vederea la bebelusi imediat dupa nastere poate fi, in multe cazuri, incrucisata. Strabismul sau incapacitatea de a misca ambii ochi deodata este destul de frecventa la nou nascuti.
In timp, copilul va invata cum sa isi coordoneze ambii ochi, iar privirea crucis poate dura pana la varsta de 6 luni.

Primul consult oftalmologic

Primul consult oftalmologic al nou nascutului are loc in maternitate si este realizat de medicul neonatolog. Al doilea control, la varsta de 3 luni, poate fi facut de catre medicul de familie.
Medicul va verifica mai intai forma si dimensiunea ochilor si a pleoapelor. Apoi, cu ajutorul unui oftalmoscop va verifica reflexele oculare.

De retinut este ca, un consult oftalmologic este cu atat mai important in cazul bebelusilor nascuti inainte de termen, cei care au o greutate la nastere sub 1500 g sau daca parintii se confrunta cu afectiuni ale vederii (boli congenitale, maladii genetice).

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni