Educație

Un copil mai linistit si mai receptiv cu „Metoda sandwich”. In ce consta | Demamici.ro

Un copil mai linistit si mai receptiv cu „Metoda sandwich”. Cum educi copilul atunci cand face crize de tantrum si nu reusesti nici macar tu sa iti auzi vocea, din cauza plansetelor?

Copiii mici sunt o provocare pentru orice parinte si e nevoie de multa stapanire de sine pentru a le oferi o educatie de calitate. Insa nu doar atat.

Specialistii au descoperit ca prin metode potrivite, comunicarea cu copilul devine mult mai facila. Acest lucru inseamna mai putine plansete, mai putine episoade de incapatanare si o mai mare usurinta in a linisti copilul.

Asadar, iata cum educi copilul eficient, printr-o metoda recomandata de psihologul pentru copii Dr. Daniel Amen. „Metoda sandwich”, pe cat de bizar suna, pe atat de eficienta este.

Un copil mai linistit si mai receptiv cu „Metoda sandwich”. Cum educi copilul cu aceasta metoda?

In primul rand, renunta la regulile invechite de a disciplina. Ridicatul vocii, pedepsele sau palmele ies din calcul.
Contrar credintelor de pana acum, un copil este mult mai receptiv si va comite mai putine greseli, atunci cand i se vorbeste pe un ton bland si de incurajare.

Asadar, imagineaza-ti interactiunea cu copilul ca pe un sandwich, format din mai multe straturi.

Ideea este sa invelesti comentariile critice in straturi de „paine” calda, sa le faci mieroase, astfel incat, mesajul care ajunge la copil sa fie pe un ton pozitiv, sa nu-i starneasca teama.

Cum educi copilul eficient. „Metoda sandwich-ului”:

Prima felie de paine – apreciaza/lauda calitatea pe care vrei sa o vezi mai des la copilul tau
Felia de rosie– spune-ti parerea despre ceea ce te deranjeaza.
Felia de salata– cere feedback, intreaba-l pe copil ce parere are despre situatie.
Ultima felie de paine – exprima-ti dragostea fata de el, incheie intr-o nota blanda.

Inainte de a incepe conversatia cu copilul porneste cu o observatie pozitiva (Exemplu: „M-am bucurat sa vad ca te joci cu sora ta”). Acest lucru il va ajuta pe copil sa se simta mai putin tensionat si sa fie mai receptiv la ceea ce ii spui.

Oricat de greu pare sa iti lauzi copilul atunci cand greseste, este important de retinut ca orice fel de compliment este bineprimit.

Adauga ceea ce ti-ai dori sa vezi imbunatatit. In loc sa-i interzici copilului sa faca un lucru, pe un ton ridicat, spune-i cat de mult ti-ai dori sa il vezi intr-un anume mod (Exemplu: M-am bucurat sa vad ca te joci cu sora ta, insa mi-as dori sa nu va mai certati de la jucarii, iar tu sa fii mai intelegator cu ea, fiindca esti fratele cel mare).

Un alt aspect important legat de cum educi copilul eficient tine de opinia lui. Copiii se simt de multe ori neindreptatiti si din cauza ca vocea lor nu este auzita. „Esti prea mic, nu ai dreptate!”, „Faci ce spun eu, nu ce vrei tu”, „Eu stiu mai bine pentru ca sunt mama mea”…iti suna cunoscut?

Evita astfel de formulari. Incearca sa il intrebi ce parere are de rugamintea ta si daca poti avea incredere in el ca va face astfel.

Incheie intr-o nota optimista si nu te feri sa iti arati emotiile: fizic, dar si verbal. Imbratiseaza-l si spune-i cat de mult il iubesti si cat de tare il apreciezi pentru ca poti avea cu el astfel de discutii.

 

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

4 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni