Trombofilia in sarcina. Ce efecte are asupra mamei si a fatului | Demamici.ro

Trombofilia in sarcina. Trombofilia se refera la un grup de afectiuni in care sangele se coaguleaza mai usor decat in mod normal si poate duce la cheaguri anormale (numite tromboze) ce se formeaza in vasele de sange.

Cheagurile formate pot cauza probleme cum sunt tromboza venoasa profunda (TVP) sau tromboembolismul pulmonar (TEP). In esenta, este o afectiune in care sangele are o tendinta crescuta de a forma cheaguri, care pot afecta atat mama, cat si copilul.

Trombofilia in sarcina

Cauzele trombofiliei

In sange se gasesc unele substante naturale care actioneaza impotriva procesului de coagulare, pentru a opri sangele sa se coaguleze prea mult, iar atunci cand o persoana sufera de trombofilie, sistemul de coagulare nu functioneaza.

Prin urmare, sangele are tendinta de a se coagula prea mult, provocand adeseori multe probleme in sarcina. S-a aflat ca in unele cazuri, trombofilia a avut cauze genetice, tendinta de a forma cheguri de sange fiind mostenita din familie sau transmisa de la parinti.

„In alte cazuri, trombofilia poate fi dobandita, daca se afla o problema cu sistemul imunitar, sau ca rezultat al unei probleme medicale care s-a dezvoltat in timp”, spune Dr. Daghni Rajasingam, obstretician si purtator de cuvant al Colegiului Regal al obstreticienilor si ginecologilor.

Diagnosticul trombofiliei

Se pare ca trombofilia nu are niciun simptom evident. „Primul semn care ne-ar putea alarma ar fi formarea unui cheag de sange. Simptomele unui cheag de sange pot varia in functie de zona in care apare. Daca acesta se formeaza in plamani, ar putea cauza dificultati in respiratie, dar daca cheagul se formeaza la picioare, s-ar putea sa observi aparitia unei umflaturi.

Analiza pentru trombofilie se va face in sarcina doar daca aceasta este supusa unor anumiti factori de risc, cum ar fi avorturi recente, daca aceasta a existat in istoricul familie  sau daca ai nascut un copil mai mic decat normal sau prematur”, precizeaza Dr. Rajasingam.

Astfel ca se pot recomanda un set de analize, precum:

  • testul de sindrom antifosfolipidic (anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi-beta2, glicoproteina)
  • timp de protrombina
  • activitate protrombinica
  • fibrinogen
  • homocisteina
  • proteina C
  • proteina S
  • antitrombina III

Tratamentul trombofiliei

Tratamentul va depinde de mai multi factori precum tipul de trombofilie pe care il aveti. In tratamentul pentru trombofilie se prescrie, de obicei, aspirina, aceasta avand proprietatea de a subtia sangele, actionand ca un anticoagulant.

Heparina este un alt tratament folosit in combaterea trombofiliei. Este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei si poate avea unele efecte nedorite, precum trombocitopenia sau aparitia unor hemoragii.

Share

Articole recente

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

3 zile

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

o săptămână

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

o săptămână

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi: „Am trăit cele mai grele zile din viața mea… ” | Demamici.ro

Băiețelul Mirelei Vaida, operat la ambii ochi. Mirela Vaida a trecut prin clipe grele după…

2 săptămâni