Educație

Testele PISA, rezultate îngrijorătoare. Elevii români, printre ultimii din Uniunea Europeană |Demamici.ro

Testele PISA au scos la iveală un nivel extrem de scăzut al competențelor elevilor români, nivel care i-a clasat la final de clasament, în topul Uniunii Europene.
După elevii români, situați pe penultimul loc, doar bulgarii s-au clasat mai jos.
Practic, România a înregistrat la testele PISA din 2023 un nivel general de competență 2, considerat unul critic.
Acest nivel înseamnă că aproape jumătate dintre elevi nu înțeleg ceea ce citesc.

Scorurile medii obținute de elevii din România în 2022 au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură și științe. La matematică, scorurile medii din anul 2022 au fost mai scăzute față de cele din anii 2012 și 2015, potrivit Digi24.

Nu s-a constatat o evoluție nici la lectură sau la științe, acolo unde rezultatele de la testele PISA au fost similate cu cele obținute la evaluările PISA precedente, începând cu anul 2012.

În total, România a obținut un scor de 428 de puncte, ceea ce înseamnă că s-a poziționat la nivelul 2 și a plasat țara noastră în rândul celor mai slabe cotate țări din punct de vedere al educației.

  • 51% dintre elevii români au putut atinge un nivel de bază la matematică, comparativ media OCDE de 69%.
  • 58% dintre elevii români au atins nivelul de bază la lectură, adică înțelegerea unui text citit, în timp ce media OCDE e 74%.
  • 56% dintre elevii români au atins nivelul de bază
    la științe, media OCDE fiind de 76%

Fetele au înregistrat rezultate mai bune decât băieții

Conform statisticilor, la testarea PISA s-a observat o diferență de gen în ceeea ce privește performanțele la anumite materii.
Astfel, s-a constatat în medie o performanță similară la matematică între fete și băieți.
În schimb, le lectură, fetele au depășit băieții cu 26 de puncte.

La testarea PISA au participa elevi cu vârste de 15 ani.
La nivel european, în aproape toată țările participante, cu două excepții (79 din 81 de țări), fetele au obținut performanțe mai bune decât băieții la lectură.

Ministrul Educației dă vina pe pandemie după rezultatele dezastruoase de la PISA

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că una dintre concluziile raportului PISA 2022 este că avem un sistem de educaţie rezilient, potrivit euronews.ro.
Ligia Deca a ținut să-i felicite atât pe profesori, cât și pe părinți, care prin implicarea lor din perioada pandemiei, i-au determinat pe elevi să-și continue studiul, chiar și de acasă.

„Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor. Asta după doi ani de pandemie, doi ani marcaţi de pauze în procesul educaţional clasic. Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei. Meritul principal pentru aceasta le revine profesorilor, elevilor şi părinţilor care în acea perioadă au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-și continue învățarea”, a mai declarat ministrul educației.

România, o scădere constantă la testarea PISA în ultimii 23 de ani

România a început să participe la testare încă din anul 2000, iar anul acesta a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani.

Iată rezultatele elevilor români din anii precedenți:

  • Pisa 2000 – locul 34 din 42
  • PISA 2006 – locul 47 din 57
  • PISA 2009 – locul 49 din 65
  • PISA 2012 – locul 45 din 65
  • PISA 2015 – locul 48 din 72
  • PISA 2018 – locul 47 din 79

Ce este testarea PISA și cum se desfășoară

Programul pentru Evaluarea Internațională (PISA) evaluează competențele la matematică, lectură și științe ale elevilor de 15 ani.
Aceste teste vizează capacitatea elevilor de a rezolva probleme complexe, de a stimula gândirea critică și abilitatea de a comunica eficient.

Testele au cuprins atât întrebări cu răspunsuri cu alegere multiplă, dar și întrebări la care elevii au fost rugați să-și construiască singuri răspunsul.

Suplimentar, elevii au mai răspuns la un chestionat, a cărui completare a durat 35 de minute.
Acest chestionar a avut în vizor informații despre elevi, atitudinea lor, credințele, experiențele școlare, dar și mediul lor de acasă.

Testele PISA oferă informații despre eficiența sistemelor de învățământ în ceea ce privește pregătirea elevilor pentru a face față provocărilor din viața reală, dar și pentru a avea o viață de succes în societatea actuală.

Este important să subliniem că testele PISA nu sunt obligatorii pentru toţi elevii de 15 ani, iar eşantionul din 2022 a fost de 7.400 de copii, circa 3,4% din totalul elevilor cu această vârstă la momentul testării, adică circa 217.000, după cum arată statisticile oficiale ale INS. La testarea PISA 2022 au participat 260 de unităţi de învăţământ; 69% urban, 31% rural.

 

Share

Articole recente

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă | Demamici.ro

Ce poate mânca o gravidă de Paște. Alimente interzise complet în această perioadă. Alimentația unei…

4 zile

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Părinții trag un semnal de alarmă | Demamici.ro

Un copil de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. O familie…

o săptămână

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea: „Vă mulțumim pentru urări!” | Demamici.ro

Prințul Louis a împlinit 6 ani. Fotografia publicată de Kate Middleton, așteptată de toată lumea:…

o săptămână

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra: cea de-a treia poveste de naștere | Demamici.ro

Iasmina Lungu, două sarcini obținute natural după prima obținută prin FIV. Iasmina, mămică de Sayra:…

2 săptămâni

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de școli și 34 de grădinițe din București | Demamici.ro

Conștientizare și acțiune: E.D.I.T. implementează „Ora de educație rutieră” în 23 de licee, 35 de…

2 săptămâni