Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă (P) | Demamici.ro

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă (P) | Demamici.ro

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă. De ce are nevoie o mamă pentru a fi fericită? De copii sănătoși și de liniște. Aceste noțiuni sunt interconectate, căci un copil sănătos poate fi dus la creșă/ grădiniță, iar mama poate avea parte de câteva ore de liniște, nu-i așa? Oricâte rugăminți fierbinți ar „elibera” mamele în Univers, există anumite perioade din an în care îmbolnăvirile sunt imposibil de evitat. La începutul acestui an, numărul cazurilor de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost cu 75,5% mai mare în comparație cu media ultimilor ani (date valabile pentru perioada 09.01. – 15.01. 2023), după cum arată datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Când copilul are febră părinții se alarmează. Întrebări, scenarii pesimiste, griji, oboseală, toate se adună, iar părintelui îngrijorat peste măsură îi este din ce în ce mai greu să ia decizii importante și să țină situația sub control. În acest articol oferim informații utile despre febră, despre termometrele validate clinic pentru măsurarea precisă a temperaturii, dar și sfaturi cu privire la metodele eficiente pentru măsurarea temperaturii copiilor în funcție de vârstă.

Care este temperatura normală a copilului și când o considerăm febră?

Temperatura normală a copilului variază în funcție de vârstă, activitate și perioada zilei în care este măsurată. De regulă, considerăm a fi febră temperatura corpului care depășește 38 de grade Celsius, potrivit informațiilor oferite de Academia Americană de Pediatrie (1). Febra nu este o boală în sine, ci un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile.

Febra nu trebuie să fie un simptom de speriat, ci ar trebui văzută mai degrabă ca fiind un semnal pozitiv că organismul s-a angajat în lupta cu agenții patogeni (virusuri, bacterii) care pot provoca infecții, leziuni, inflamații. Febra este așadar semnul clar că sistemul imunitar luptă cu „invadatorii”.

Cauze ale febrei la copii

Printre cele mai comune cauze ale febrei la copii se numără:

 • Infecții ale urechii (otite)
 • Răceala comună
 • Infecții ale tractului urinar
 • Infecții ale sinusurilor sau ale gâtului
 • Infecții intestinale
 • VSR (Virusul Sincițial Respirator)
 • Crupul
 • Gripa
 • Pneumonia

Cele mai periculoase infecții care pot determina apariția febrei sunt infecțiile sângelui (sepsis) și infecțiile la nivelul creierului sau ale măduvei spinării (meningita).

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă?

Este important ca părinții să monitorizeze temperatura copiilor și să o verifice înainte de a-i duce în colectivitate la creșe/ grădinițe/ școli, dar și în momentele în care simt că ceva este în neregulă cu cei mici. Verificarea frunții cu mâna este o modalitate rapidă, dar imprecisă a identificării febrei. Pentru o măsurare corectă a temperaturii corporale trebuie să folosim un termometru. Termometrele moderne sunt ușor de folosit, rapide și precise.

Există mai multe modalități de măsurare a temperaturii corporale (2):

 • În cazul copiilor mai mici de 3 luni, cea mai precisă citire este cea rectală.
 • În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 6 luni, cea mai precisă citire este cea rectală, însă temperatura se poate măsura și la axilă sau la frunte.
 • În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani, cea mai precisă citire este cea rectală, însă temperatura se poate măsura și la axilă, la frunte sau la ureche.
 • În cazul copiilor peste 4 ani, temperatura se măsoară: la ureche, frunte, axilă sau bucal.

Ce tip de termometru este cel mai potrivit pentru copilul meu?

Nu folosiți termometre cu mercur. Sticla se poate sparge, eliberând mercur într-o cantitate toxică.

Termometrul digital

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cu ajutorul termometrului digital putem măsura temperatura copilului la nivel: rectal, oral sau axilar. Metoda cea mai precisă de măsurare a temperaturii, în special în cazul copiilor sub 3 luni, este cea rectală.

Cum se măsoară temperatura rectal:

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă (P) | Demamici.ro

 • Folosiți o cantitate mică de lubrifiant pentru a unge vârful termometrului și orificiul anal al copilului.
 • Plasați bebelușul cu fața în jos, în poală sau pe o suprafață fermă.
 • Porniți termometrul și introduceți ușor 1 cm (în cazul copiilor mai mici de 6 luni) – 2 cm din vârful termometrului în orificiul anal. Nu ar trebui să întâmpinați rezistență.
 • Țineți copilul nemișcat.
 • Lăsați termometrul în această poziție până auziți semnalul sonor.
 • Scoateți termometrul și citiți valoarea indicată digital.
 • Dezinfectați termometrul înainte și după fiecare utilizare.

Termometrele de la Hartmann sunt validate clinic și oferă rezultate precise într-un timp foarte scurt. Din gama termometrelor digitale fac parte:

•  Thermoval Kids Flex (Termometru digital cu cap flexibil pentru măsurarea confortabilă și precisă a temperaturii la nivel rectal)
•  Thermoval kids (Termometru digital cu desene simpatice pentru copii, cu determinare în 10 secunde)
•  Thermoval rapid (Termometru digital pentru întreaga familie, cu determinare în 10 secunde)

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă (P) | Demamici.ro
Thermoval kids flex (sursa foto: masoarafebra.ro)

Termometrul cu infraroșu

Termometrul cu infraroșu este un dispozitiv medical care ne ajută să aflăm un parametru fizic (temperatura). Orice obiect ce are o temperatură, inclusiv corpul omenesc, emite radiații infraroșii. Hipotalamusul are rol de termostat al corpului, iar irigarea sa cu sânge se realizează prin intermediul arterei carotide ale cărei ramificații traversează urechea și fruntea. Senzorii infraroșu determină temperatura corpului prin măsurarea radiațiilor infraroșii ale zonelor traversate de această arteră.

Avantajele măsurării temperaturii cu un termometru cu infraroșu:

 • Viteză mare de măsurare – timpul necesar pentru măsurarea temperaturii este de câteva secunde
 • Ușor de utilizat – temperatura poate fi măsurată chiar dacă copilul este în mișcare (ușoară)
 • Este cu sau fără contact și silențios
 • Măsurătoarea este exactă (dacă termometrul este utilizat conform instrucțiunilor)
Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Cum se măsoară corect temperatura copiilor în funcție de vârstă (P) | Demamici.ro
Thermoval baby

Thermoval baby, produs de Hartmann, este un termometru non-contact 3 în 1. De ce 3 în 1? Pentru că poate fi folosit pentru a măsura temperatura corpului copilului, dar și temperatura ambientală sau cea a lichidelor, precum laptele din biberon sau apa din cadă.

Este complet silențios, are o lumină albastră de ghidaj pentru a face măsurătoarea cât mai ușoară și corectă. Măsurarea temperaturii durează aproximativ 3 secunde. În cazul în care temperatura este mare, ecranul se colorează în roșu, fapt ce indică febra. Termometrul poate memora ultimele 10 măsurători, acest lucru fiind de ajutor în monitorizarea evoluției temperaturii. În plus, termometrul vine într-un etui foarte practic pentru transport și depozitare.

Cum se măsoară corect temperatura la nivelul frunții cu termometrul Thermoval baby

Termometrul măsoară radiația infraroșie emisă de piele în zona frunții și tâmplelor. Radiația este captată de către senzor și transformată în valori de temperatură. Pentru a obține valori precise trebuie să scanați întreaga zonă: de la mijlocul frunții până la tâmple.

 • Apăsați butonul pornire/ oprire. Timp de 2 secunde pe ecran vor apărea toate simbolurile.
 • Dispozitivul va indica timp de 3 secunde ultima temperatură măsurată. Dispozitivul este pregătit pentru măsurare când apare simbolul „(grade) C„ care clipește.
 • Poziționați termometrul deasupra mijlocului frunții la o distanță de 3-5 cm de suprafața pielii. Apăsați butonul „scan” pentru a porni măsurarea
 • Deplasați termometrul, începând din mijlocul frunții (cca 1 cm deasupra sprâncenelor), uniform de-a lungul frunții până în zona tâmplei. Dacă cercul luminos de pe frunte formează un contur clar, atunci distanța de măsurare este corectă.
 • Măsurarea durează 3 secunde. La sfârșitul măsurătorii, lumina de poziționare se stinge și ecranul luminează, în funcție de valoarea temperaturii, cu culoare albastră sau roșie.
 • Citiți de pe ecran temperatura măsurată.

Veroval febră 2 în 1 este un termometru cu contact, care determină temperatura corpului, în funcție de preferințe: fie la nivelul frunții, fie la nivelul urechii. Termometrul poate fi folosit de întreaga familie, de la mic la mare. Ca și Thermoval baby, termometrul Veroval febră 2 în 1 este silențios și foarte rapid. Măsoară temperatura în doar câteva secunde, iar în cazul în care aceasta depășește valorile normale, febra este indicată prin iluminarea ecranului în culoarea roșie.

Ultimele 10 măsurători sunt memorate, astfel încât evoluția temperaturii să poată fi urmărită cu ușurință. Toate termometrele Hartmann au validare clinică și beneficiază de 3 ani garanție & service.

Termometre pentru măsurarea precisă a temperaturii. Experiența unei mame de doi: „Folosim atât termometrul cu infraroșu, cât și pe cel digital cu cap flexibil”

„Când Clara era foarte mică, am făcut un research serios pe tema termometrelor. Am citit foarte multe review-uri pozitive și am primit recomandări și așa am ajuns să cumpărăm produsele de la Hartmann. Le folosim de ani buni și nu am absolut nimic de reproșat.

Încă din primele luni de viață ale fetelor (4 ani și 9 luni și 2 ani și 1 lună), am folosit cele două termometre alternativ. Spre exemplu: măsuram temperatura cu termometrul non-contact (Thermoval baby). Dacă valoarea era una foarte mare, îngrijorătoare, o confirmam prin măsurarea temperaturii intrarectal (cu termometrul Thermoval kids flex). După administrarea antitermicului, la verificare, măsuram din nou cu termometrul cu infraroșu.

Dacă valoarea era mai mică, semn că antitermicul își face efectul, nu mai era necesar să măsor din nou temperatura intrarectal. Să măsori temperatura intrarectal, în timpul nopții, în cazul unui copil necooperant este un total chin și o risipă inutilă de energie și pentru copil și pentru părinte. Din acest motiv, folosirea împreună a celor două termometre mi se pare cea mai utilă și eficientă metodă de măsurare a temperaturii.”

Surse:

(1) – https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/Fever-Without-Fear.aspx

(2) – https://kidshealth.org/en/parents/take-temperature.html

(3) – https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/How-to-Take-a-Childs-Temperature.aspx?_gl=1*hjeglz*_ga*MjE0MDI4MjkzOS4xNjcxMTA1OTQx*_ga_FD9D3XZVQQ*MTY3ODI4NTE5MS40LjAuMTY3ODI4NTE5MS4wLjAuMA..&_ga=2.24091578.1272885059.1678285192-2140282939.1671105941